Saborska oporba: Rekonstrukcija Vlade je “spašavanje Plenkovića”

13., izvanredna sjednica Hrvatskoga sabora.

Oporba u Hrvatskom saboru ocijenila je u petak kako je rekonstrukcija Vlade zapravo “prikrivanje kriminala” i “spašavanje Plenkovića”, a uoči glasovanja o novim ministrima i potpredsjednicima Vlade tražili su raspisivanje izbora, a nakon stanke nisu sudjelovali u glasovanju.

“Afere mjesecima tresu Vladu i jasno je da je Vlada zadnje dvije godine bila paravan za radnje ljudi u toj Vladi koje nisu bile časne, afere su se izmjenjivale sumanutom brzinom, a danas se očekuje da prihvatimo da je to kraj tih afera”, kazao je Božo Petrov (Most) te u ime kluba tražio stanku prije glasovanja, kao i ostali oporbeni klubovi koji se nisu vratili u sabornicu za vrijeme glasovanja o novim potpredsjednicima Vlade i ministrima. 

“Prepustit ćemo vam svjetla pozornice i nećemo sudjelovati u ovom, odigrajte svoju predstavu do kraja, neka ostane upamćeno tko je sudjelovao u sramoti i srozavanju ugleda Sabora”, poručio je Petrov vladajućima i kazao da neće podržati nove ministre, te pozvao na nove izbore.

Davor Bernardić (Klub SDP-a) ponovio je da nije riječ o rekonstrukciji Vlade već skrivanju kriminala. Ističe da su ministri morali otići zbog pogodovanja i prenamjene zemlje, namještanja natječaja, skupocjenih vila i mercedesa “dok narod kopa po kontejnerima a mladi iseljavaju”.

Drži da premijer Plenković – tvrdeći da je nije riječ o korupciji već percepciji i tehničkim problemima – i sam štiti korupciju i da bi najpravednije bilo raspivanje izbora.

“Tko god štiti i sakriva kriminal također sudjeluje u kriminalnim radnjama”, kazao je i pozvao sve koji nisu korumpirani da napuste Sabornicu.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i HSU-a) pozvala je premijera da prestane “mrcvariti sebe i nas” i raspiše izbore. “Ovo nije rekonstrukcije već je jedino važno da premijer preživi”, kazala je.

I Mirando Mrsić (Demokrati) smatra da Plenković ne spašava vladu već sebe i traži izbore.

Branko Bačić (Klub HDZ-a) uzvratio je kako je tragično da Vladi i HDZ dociraju političari i osobe koje su pravomoćno presuđene zbog krađe ili na desetine predmeta za sukob interesa i to Vladi koja je uspješna u svojim reformama i rezultatima.

Lovro Kušćević koji se vratio u saborske klupe nakon što je dao ostavku na dužnost ministra uprave prisegnuo je da će dužnost obnašati savjesno i odgovorno, te poštivati pravni poredak.