Saborska oporba: Osnivanje sveučilišta obrane je veliki presedan

Saborska oporba nije u utorak sporila potrebu unaprjeđenja obrazovanja vojnih kadrova po najvišim kriterijima, no smatra da osnivanje novog sveučilišta obrane i sigurnosti na način kako je presloženo nije dobar put.

Ovo je veliki presedan, kazala je Sanja Radolović (Klub SDP-a), ocijenivši protuzakonitim osnivanje sveučilišta obrane i sigurnosti kako je predloženo.

Podržava razvoj sustav obrane i sigurnosti, ali i ističe da se za početak moglo ići na osnivanje fakulteta.

“Zašto se zaobilazi inicijalna akreditacija studijskih programa, zašto za zakon nije nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, što će biti s priznavanjem diploma”, upitala je Radolović.

Sveučilište se ne osniva po zakonu o osnivanju takve institucije

I Damiru Bakiću (Klub zeleno-lijevog bloka) sporan je izostanak postupka inicijalne akreditacije što propisuje Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. “Osniva se institucija koja se ne osniva po zakonu o osnivanju takve institucije”, ustvrdio je.

Marijana Puljak (Centar) ocijenila je kako nije jasno ni tko će predavati na tom sveučilištu te upitala hoće li i druga ministarstva, poput MORH-a u ovom slučaju, biti osnivači sveučilišta.

“Podržavam obrazovanje vojnih kadrova po najvišim kriterijima, no osnivanje sveučilišta na ovaj način nije dobar put”, kazala je Puljak.

Marija Selak Raspudić (Most) ističe kako je autonomija sveučilišta nužna za samo postojanje sveučilišta, a da se zakonom ona zaobilazi.

Na sličan način osnovana dva sveučilišta

Vesna Bedeković (Klub HDZ-a ) odbacuje tvrdnje oporbe da se sveučilište osniva protivno zakonu.

“Inicijalna akreditacija isključivo je za nove studijske programe, a ovdje se preuzimaju postojeći programi koji su već akreditirani i koji će se u postupku reakreditacije potvrditi”, pojasnila je i navela da su na sličan način osnovani Sveučilište Sjever i Sveučilište u Slavonskom Brodu.

Osnivanjem sveučilišta obrane i sigurnosti unaprijedit će se obrambeni sustav i sustav domovinske sigurnosti, omogućiti razvoj znanstveno-istraživačkog rada u području vojnih znanosti i otvoriti mogućnost sudjelovanja u međunarodnim projektima, istaknula je Bedeković.

(Hina) xmpv ytr