Saborska oporba o “lex šerif”: Lokalni čelnici postaju nedodirljivi i nesmjenjivi

Izvor: Nacionalno

Saborska oporba u srijedu je, u cjelodnevnoj raspravi, ustrajala da će izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, to jest predloženim redefiniranjem odnosa predstavničke i izvršne vlasti pri donošenju proračuna, lokalni čelnici postati nesmjenjivi.

Zakon je to koji lokalne čelnike čini nedodirljivima i nesmjenjivima, ne mogu ih smijeniti građani referendumom, a ni predstavničko tijelo, istaknuo je Robert Podolnjak (Most) i poručio: “Zamislite, imat ćete načelnika, gradonačelnika, župana s potvrđenom optužnicom za kazneno djelo, a ne možete mu ništa.”

Svatko je nevin dok mu se sudskom presudom ne dokaže suprotno, odgovorio je ministar uprave Lovro Kuščević opovrgavajući tvrdnje oporbe. Ponovio je da će ponuđene izmjene poboljšati sustav i kvalitetu rada općina, gradova i županija.

Oporba je ponovila kako će redefiniranjem odnosa predstavničke i izvršne vlasti, ako se ne prihvati proračun, lokalni čelnici postati nesmjenjivi.

Neprihvaćanje proračuna dosad je, naime, značilo nove izbore za vijeće, skupštinu i lokalnog čelnika, a ta se pravila sada redefiniraju tako da Vlada razrješuje lokalnog čelnika ako ne predloži proračun ili ako odbije provesti proračun koji vijeće ili skupština promijeni amandmanima. Predstavničko tijelo se raspušta ako se proračun odbije bez argumentacije.

Ni Kosor nije zadovoljan zakonom

Ponuđenim izmjenama nije zadovoljan ni Darinko Kosor (HSLS) jer se njima, ocijenio je, slabi pozicija općinskog vijeća i gradske skupštine, a jača izvršna vlast. “Kad se izgubi ravnoteža ta dva tijela, stvari ne mogu biti dobre”, rekao je Kosor i predložio da se prijedlog povuče jer takav ne može poduprijeti.

Živi zid zanima zašto predloženi zakon dolazi baš sada i za koga je pisan. “Pisan je za velike gradove, konkretno za Zagreb”, rekao je Ivan Vilibor Sinčić i poručio da Hrvatska “neće biti pravna, nego banana država dok se pišu zakoni za pojedince”.

“Gradonačelnici su sada mali diktatori, kad im prođe proračun, mogu raditi što hoće, izmjenama koje sada predlaže Vlada postali bi veliki diktatori”, rekao je Sinčić.

Ministar Kuščević ne slaže se da se zakon donosi radi velikih i malih jedinica, Milana Bandića, jedne stranke.

Ministarstvo se nije vodilo interesima pojedinaca

“Ministarstvo uprave nije se vodilo interesima pojedinoga gradonačelnika, stranke, pozicije ili opozicije, predloženi zakon nije ni ‘lex šerif’, ni ‘lex fikus’, njime se jača neposredna, direktna demokracija kroz predstavničko tijelo”, poručio je ministar.

“Nikome se ne pogoduje i nitko ne dobiva veće ovlasti nego ima sada”, ocijenio je Milorad Batinić iz Kluba HNS-a koji podupire predloženi zakon. Ne slaže se da zakon “još više” osnažuje čelnike lokalne samouprave, da derogira predstavničko tijelo i smatra ga “vrlo dobrim”.

Za zastupnika HDZ-a Antu Sanadera zakon ispravlja nepravdu prema ljudima koji samostalno izlaze na izbore. Rušiti načelnike i gradonačelnike proračunom i onemogućiti im da reliziraju program kojim su se predstavili građanima je sramotno, rekao je Sanader.

“Zakon mi kao lokalnom čelniku ide u prilog, ali je u konačnici loš i za lokalne čelnike i predstavničko tijelo, korak je natrag u razvoju demokratičnosti, participaciji građana čiji život neće poboljšati”, poručio je Alen Prelec (SDP). (Hina)