Saborska oporba nezadovoljna odgovorima Dalić i Ramljak; HDZ: Bili ste nespremni

Hina

Saborska oporba u petak je negodovala zbog jučerašnje sjednice Odbora za gospodarstvo na kojoj, ističu, od potpredsjednice Vlade i izvanrednog povjerenika za Agrokor nisu dobili odgovore na pitanja, glavnim su krivcem imenovali premijera Andreja Plenkovića, na što im je iz HDZ-a uzvraćeno kako su za sjednicu bili nespremni i prošli “k’o bosi po trnju”.

“Ministrica Dalić valjda vjeruje da smo idioti. Ne vjerujem ni riječ na to objašnjenje. Možda ona shvaća da je otpisana od strane Plenkovića pa kaže ‘ja sam kriva'”, poručio je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) nakon stanke na početku saborskog zasjedanja.

Sinčić poziva premijera da odgovori zašto “čuva ljude u sukobu interesa”

Pitanja na koja nema odgovor su brojna, kaže Sinčić i tvrdi kako je za sve odgovoran premijer. “Pozivam ga da se prestane skrivati iza svojih povjerenika i ministara, da dođe u Sabor i odgovori zašto čuva ljude koji se nalaze u sukobu interesa”, rekao je.

Mostov Nikola Grmoja pohvalio je “glumce Dalić i Ramljak koji su se dobro spremili”. Što im je bilo po volji odgovarali su, dok na pitanja koja bi mogla više otkriti, kaže, nisu odgovorili, braneći se da nisu ‘hodajući registrator’.

“Saznali smo tako da je Škegro genijalac, a tamo gdje nisu znali govoriti pričali su općenito, uz primjese sentimenta gotovo uz suzu u oku, izvedba za 5”, ocijenio je Grmoja.

Grmoja: Plenković se pokušava oprati od svega

Uvjeren je da se premijer Plenković pokušava “oprati od svega”, a u prvi plan gura potpredsjednicu Vlade i povjerenika Antu Ramljaka.

“To govori dovoljno koliko ste zabrljali, pa je dugogodišnji suradnik Škegre i Martine Dalić preko noći htio postati Mostovac. Pa dajte ljudi, HDZ je htio iskadrovirati člana NO NP Krka i spremačicu u osnovnoj školi u najmanjoj općini u Hrvatskoj, pa tko normalan može pomisliti da bi nam dali da upravljamo tvrtkom od 60 milijardi kuna iz koje su u zadnjih osam mjeseci na savjetničke usluge izvukli pola milijardi kuna. Kolega Bačiću, možda su se opet nosile torbe”, poručio je Grmoja predsjedniku HDZ-ova kluba.

Taj se ‘mostovac’ zgražao i nad odgovorom Ramljaka o 250 stranica ugovora o ‘roll up’ kreditu, za što je rekao: “Tko bi to mogao sve pročitati”. “Jel još nekome šokantno da je izvanredna uprava potpisala nešto što nije pročitala”, pitao se Grmoja.

Vrijeme je, poručio je, da premijer preuzme odgovornost za svoje ljude kojima je dao svoje povjerenje,

“On još uvijek odvaguje i vjerojatno razmišlja o osnivanju povjerenstva za savjetničke naknade.. Javnost zahtijeva odgovore, a PR i udbaški spinovi ovdje ne pomažu”, poručio je Grmoja vladajućima.

HDZ oporbi: Bili ste nespremni i prošli bosi po trnju

“Oporba je jučer prošla ‘k’o bosi po trnju’. Potpuno nespremni., a bilo je dobrih i stručnih odgovora”, odgovorio im je HDZ-ov Josip Borić.

Oporba, dodaje, nije postavila nijedno pitanje o budućnosti Agrokora jer ih to, kaže, i ne interesira. “Istražuju nešto što im je možda politički važno ne bi li dobili možda koji politički poen”, rekao je Borić.

HDZ-ovac poručuje kako nema tajni u Agrokoru. “Sve je na webu kada govorimo o brojkama, a sada se nakon stručnosti koja je bila vidljiva sve pokušava svaliti na stranu etike”, kazao je.

Za oporbu navodi i kako je smeta jer se govorilo o konkretnim rezultatima ‘lex Agrokora’, koji govore da su sada sve firme unutar koncerna u dobrom poslovnom procesu.

Borić: Najvažniji dio bio je da je Petrov prvi zvao Ramljaka da bude povjerenik

“Meni je možda najvažniji dio koji sam saznao je da je gospodin Petrov prvi zvao gospodina Ramljaka da bude izvanredni povjerenik, da je Most glasao zajedno s HDZ-om za taj zakon a sada su najžešći kritičari tog čovjeka i tog zakona za kojeg su glasovali. To pitanje vjerodostojnosti neka oni rješavaju sa svojim biračima”, istaknuo je Borić.

HNS-ov Milorad Batinić pozivao je zastupnike da se “ostave politikanstva, već u Saboru govore o politikama. Za jučerašnju sjednicu Odbora kaže kako nije bilo stručno, nego političko propitivanje. “Naše je da propitujemo i ispitujemo, ali postavimo si pitanje koje su naše kompetencije za određene teme”, rekao je Batinić.

HNS-u je, dodaje, bitno da u političkom prostoru ne slušaju neutemeljene optužbe, neutemeljene na dokazima, već na svojim kreacijama i fikcijama “To je neodgovorno. Postoje institucije, pa je naša dužnost da ako imamo argumente to prijavimo”, zaključio je Batinić. (Hina)