Povezite se

Politika

Saborska oporba: Naknada za starije predložena uoči izbora

Objavljeno

-

 Vladin prijedlog po kojemu se od iduće godine uvodi nacionalna naknada za starije osobe u iznosu od 800 kuna po korisniku, saborska je oporba u srijedu povezala sa skorim izborima, HDZ to odbacuje i poručuje da Vlada vodi sustavnu brigu za starije.  

Spomenutu naknadu iduće će godine dobiti gotovo 20 tisuća građana starijih od 65 godina koji za života nisu skupili 15 godina mirovinskog staža, žive neprekidno barem 20 godina u Hrvatskoj ili u kućanstvu gdje su prihodi po članu obitelji manji od 800 kuna mjesečno.

„Nacionalna naknada institut je usmjeren na povećanje kvalitete života starijih osoba, na taj im način omogućavamo prihod u starosti za zadovoljene osnovnih životnih potreba, sukladno mogućnostima države“, istaknuo je ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović.

 Iznio je računicu po kojoj će država za tu namjenu u 2021. trebati isplatiti 132 milijuna kuna za oko 19.700 korisnika, a godinu kasnije 181 milijuna za oko 21.500 korisnika.

 Žene u ruralnim područjima, jedna su od ciljanih skupina, kazao je ministar, objašnjavajući da se zakon donosi po hitnom postupku kako bi se osigurale pretpostavke da njegova primjena krene 1. siječnja 2021.

Tajming je indikativan, predizborni

Tajming je indikativan, zakon se donosi nekoliko tjedna prije izbora, ovo je varanje građana, još jedan zakon „u skladu sa surovom HDZ-ovom izbornom trgovinom“, ocijenili su Karolina Leaković (SDP) i Mirando Mrsić (Demokrati), zašto se čekalo tri godine da se to predloži, pita Ivan Lovrinović (PH).  

Silvano Hrelja (HSU) propituje osigurava li primanje od 800 kuna, koje je tri puta manje od granice siromaštva, starijima dostojanstven život.

O dostatnosti se može razgovarati, no to je ono što država trenutno može dati. Starijima na ovaj način šaljemo poruku da nisu zanemareni, odgovorio je ministar, navodeći kako je uvođenje nacionalne naknade predviđeno Strategijom socijalne skrbi donesenom prije nekoliko godina.

Jeckov: Najveći broj Srba povratnika zakon neće obuhvatiti

Draganu Jeckov (SDSS) zanima zašto je kao jedan od uvjeta za naknadu uzeto 20 godina neprekinutog prebivališta u Hrvatskoj, jer tako, kaže, najveći broj Srba povratnika zakon neće obuhvatiti.

Ministar ističe da su u izradi zakona analizirane europske prakse, da institut naknade uvijek „vuče“ neprekinuti boravak, da ima različitih iskustva, da je 20 godina donja granica prema viđenom.

HDZ-ovi zastupnici hvale Vladin prijedlog. Kad objede dolaze iz oporbe, znači da je prijedlog dobar, kaže Ante Babić (HDZ) i poziva da se administriranje kod podnošenja zahtjeva za naknadu svede na najmanju mjeru, odnosno omogući elektroničkim putem.

Aladrović obećava da će se voditi računa o tome, kaže da je za provedbu zakona odabran HZMO zbog teritorijalne disperziranosti, a time i dostupnosti korisnicima. Zavod ima 20 ureda u 91 ispostavu.

Ukrali ste pola milijarde kuna

Mrsić je ministra, odnosno Vladu, prozvao da je osobama s invaliditetom (OSI) ukrala pola milijarde kuna sa računa koji je bio namijenjen zapošljavanju tih osoba. Kome ste dali tih pola milijarde i koliko je od tih sredstava otišlo OSI koje su bile na čekanju i izgubile posao za vrijeme koronakrize, zapitao je i poručio: “Sramite se!”

Ministar je njegova tumačenja nazvao „malicioznima“ i prozvao ga da „teškim riječima plaši javnost“. Iznesite istinu do kraja i recite da postoji još 200 milijuna kuna, da se uredno isplaćuju sve obveze, kazao je bivšem, SDP-ovom ministru rada.  

„S određenim smo sredstvima očuvali radna mjesta, a  s druge strane ostavili oko 200 milijuna kuna kojima se OSI omogućava i potiče zapošljavanje“, kazao je Aladrović.

Dobro da ste sredstvima Zavoda za vještačenje spasili tisuće radnih mjesta OSI, rekla je ministru Ljubica Lukačić (HDZ)

I Marko Sladoljev (Most) kaže kako mu udruge OSI šalju poruke da im je Vlada uzela 500 milijuna iz fonda koji potiče profesionalnu rehabilitaciju. Neka ministar odgovori, ljudi su u panici, zatražio je.

Politika

Plenković svim silama, nepokajane, neprocesuirane, prljave, neoprane od miloševićevog velikosrpskog fašizma, gura, vuče i nosi u EU.. Eh..nećeš…

Published

on

Saborski zastupnik, umirovljeni general Željko Sačić opet se osvrnuo na obljetnicu VRO “Oluja”, potpredsjednika Vlade Miloševića, premijera Vlade Plenkovića ali na političke, zakulisane igre koje sve vode, u kako kaže tkz. srpsko hrvatskoj Vladi.

Evo što je poručio Željko Sačić:

Boris Milošević, predsjednik aboliranog sdssa i potpredsjednik Vlade RH (ne zato što je posebno sposoban, nešto jako pametan, izniman u nečemu za opće dobro, već samo zato sto je – “Srbin”, i samo zbog toga zadužen je u ovoj koalicijski srpsko hrvatskoj Vladi za “društvene djelatnosti” (Čitaj za: cenzuru, razvodnjavanje, nadzor, preodgoj i “vaspitanje” Hrvata) iako sa zelučanim problemima, na javnu molbu Plenkovića (više dana ponavljanu), ipak se (sramežljivo i samozatajno) ukazao na 25.obljetnicu ” Oluje” u Kninu..

Ali je u dosluhu i po Pupovčevom planu, radi “ravnoteže” poslao svojeg potpredsjednika sdssa Dejana Mihajlovića (aktualnog načelnika (po zlu poznate) hrvatske općine Krnjak) u Srijemsku Raču.. Gdje se “Oluja” “komemorira” sa Vučićem, Irinejom, Vulinom i sl. kao “najveći genocid i etničko čišcenje Srba iz svojih vekovnih ognjišta od vremena NDH”…Pa sad, u toj političkoj šizofreniji, u Plenković-Pupovčevoj režiji i koaliciji, kako graditi, i s kim – miran život, suživot, tzv.”pomirbu”, okrenuti u “budućnost, sa zaboravljenom (četničkom) prošlošću”.

Kad je oni (sada čak i u Vladi RH) nikako ne žele samokritički, sa pokajanjem, naknadom ratne štete, razminiranjem (od njih mino zagađene) Hrvatske, dostavom podataka o nestalim našim herojima i civilima koje su nevine pobili, dostavom opljačkanog blaga i arhiva i sa molbom za oprost, od Hrvata -prihvatiti ???

A Plenković ih svim silama, takve nepokajnane, neprocesuirane, prljave, neoprane od miloševićevog velikosrpskog fašizma, gura, vuče i nosi u EU.. Eh..nećeš…

Ucitavanje vijesti

Politika

Miro Bulj: Luka Gaženica nema pročistač za otpadne vode

Published

on

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj izjavio je u utorak kako je zadarska luka Gaženica predana u ruke turskom vlasniku te će ona bez pročistača za otpadne vode onečistiti more.

Bulj je to, kako je priopćio Most, izjavio na konferenciji za novinare u Zadru, na kojoj su bili i Mostovi županijski vijećnik Zadarske županije Ivan Matić te gradski vijećnik Mladen Malta.
 Naglasio je da je luka Gaženica jedna od najvećih investicija što se tiče luka, u koju je država uložila 1,5 milijardu kuna, a koja je dana Turcima u koncesiju za 30 milijuna kuna na 20 godina, što je minoran novac.
„Ovo je važan projekat, jer Zadar kao centar Jadrana zaslužuje ovakvu luku, ali ne i ovakvo ponašanje gdje je investicija od 1,5 milijarde kuna predana doslovno “džabe” u ruke stranom turskom vlasniku, a nema ni pročistač za otpadne vode iz brodova i kruzera koji ovdje dolaze nego oni onečišćuju more i puštaju svoje fekalije u naše more. 
 To znači, ocijenio je, da će se u idućih 20-tak godina, dokad će imati koncesiju, naše more zagaditi, Turci će zaraditi novac, a država i narod neće imati ništa. 
Nezamislivo je da nitko ne odgovara za ovo. Kao saborski zastupnik hitno ću zatražiti kod Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se utvrdi odgovornost ovolike investicije koja nema pročistač fekalija i otpadnih voda u novoizgrađenoj luci Gaženici. 
Tko je odgovoran za onečišćenja koja će se dogoditi na ovom području, upitao je i dodao kako je ovo antituristički projekat i bila bi obveza koncesionara da napravi barem pročistač i da nam ne zagađuje more, uz to što ima ogromnu dobit na štetu Zadarske županije i naše Dalmacije. 
 Smatra kako smo postali odlagalište tuđih otpada, što je katastrofa i ekocid. Osobno ću tražiti da se tuđe smeće riješi na način kako se rješava u normalnim civiliziranim državama, rekao je i dodao kako je Most već ranije inzistirao da se proglasi isključivi gospodarski pojas, da se bolje nadzire more i da se naš nadzor prostorno proširi i na međunarodni prostor, ali to Vladi očito ne odgovara. 
  Naglasio je kako je od projekta koji je bio važan za razvoj Zadarske županije na kraju učinjena šteta Hrvatskoj i okolišu te Jadranu i ljudima na ovom prostoru. Osim zagađenja, laž je bila i da će ovdje biti 4 tisuće novih radnih mjesta, a danas ovdje ima desetak novozaposlenih osoba u luci.“ – rekao je Miro Bulj.
 Ivan Matić smatra kako je razvoj luke neminovan, te da će tu dolaziti sve više brodova pa će tako biti i sve više ispuštanja fekalija u naše more. „Izgradnja pročistača je nužna i bitno je da se to što prije napravi jer ako se ova luka bude razvijala onako kako je obećano, onda bi izgradnja pročistača trebala biti prioritet.“

Ucitavanje vijesti

Politika

Domovinski pokret: Hrvatska mora podupirati inovacije u poljoprivredi

Published

on

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac

Zastupnice Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović i Ružica Vukovac rekle su da država mora podupirati ulaganja koja će omogućiti uvođenje suvremenih tehnologija i inovacija u poljoprivredu, upozorivši da se poljoprivredna gospodarstva bore za opstanak prepušteni sami sebi.

“Iako punih desetak godina bilježimo konstantan, rapidan, zabrinjavajući pad broja OPG-ova koji se bave proizvodnjom mlijeka, Hrvatska ne poduzima ništa kako ne bi došlo do potpune propasti proizvodnje hrane odnosno proizvodnje dvije najvažnije namirnice, mlijeka i mesa”, ocijenila je potpredsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Ružica Vukovac na konferenciji za medije u utorak.

Dodala je da se nepovratno izgubilo pedeset tisuća gospodarstva koja su proizvodila mlijeko, a u mandatu premijera Andreja  Plenkovića proizvodnja mlijeka smanjila se za 11 posto, najviše od svih članica EU. Nigdje u EU poljoprivreda nije prepuštena direktno tržištu, upozorila je Vukovac, dodavši da su civilizirane zemlje koje vode brigu o prehrambenoj neovisnosti svoje nacije, taj sektor izdvojile kao područje s pravom na zaobilaženje određenih protržišnih naloga.

Politike koje se zadnjih desetak godina vode u Hrvatskoj usmjerene su direktno na uništavanje ovog sektora, a posljedično tome i na iseljavanje stanovništva iz ruralnih prostora, ocijenila je Vukovac, dodavši kako je jedan od ključnih problema izostanak komunikacije između proizvođača hrane i kreatora zakona te nepoštivanje zakona.

Mišljenja je da Hrvatska može biti suvereno, demokratsko društvo tek kada osvijesti što znači imati vlastitu prehrambenu neovisnost.

Članica saborskih Odbora za gospodarstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske Unije Vesna Vučemilović osvrnula se na odluku tvrtke Meggle da se povuče iz Hrvatske i prestane s proizvodnjom u Osijeku. 

“Posve je logično zapitati se kako to da je tvrtka koja uspješno posluje u više zemalja, u zadnjih deset godina čak sedam godina poslovala s gubitkom ovdje u Hrvatskoj. Brojna parafiskalna davanja, čak preko 400 uz poreze predstavljaju teret za naše poduzetnike koji ističe i Europska komisija u svojim izvješćima i preporukama”, poručila je Vučemilović, dodavši da taj “ceh” skupe države na kraju plaćaju radnici i poljoprivrednici.

Istaknula je nedostatak proizvodnih kapaciteta u Slavoniji koji bi proizvodili finalne proizvode više dodane vrijednosti te ocijenila da Hrvatska nema razvojnu strategiju za narednih deset godina, a ni plan kako povući europska sredstva koja su nam na raspolaganju, podsjetivši da je ministar financija Zdravko Marić rekao da će veći dio nepovratnih sredstava ponovo završiti u javnom sektoru. 

Također, ocijenila je da ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak nema sluha za probleme ovog poljoprivrede i prehrambene industrije, već za vodoopskrbu, odvodnju i ceste. 

“Sve dok se ne okrenemo sebi i jačanju naših strateških gospodarskih grana, a poljoprivreda i prehrambena industrija su zasigurno strateške grane, ovisit ćemo o pomoći i sredstvima koja dolaze iz EU”, zaključila je Vučemilović.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije