Saborska oporba: Izbor glavnog državnog odvjetnika u zadnji trenutak ostavlja sumnju

Foto: Nacionalno

Iz saborske su oporbe u četvrtak ocijenili neozbiljnim izbor kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića “u zadnji trenutak” te naglasili kako to ostavlja sumnju u neovisnost pravosuđa, ali i istaknuli kako od Jelenića imaju neka očekivanja.

“Sve skupa djeluje neozbiljno, u zadnji čas, pod pritiskom oporbe”, rekao je Branimir Bunjac (Živi zid) koji ja najavio da ta stranka neće podržati Jelenića jer “ne vjeruje kadroviranju HDZ-a” i jer se radi, kako tvrdi, o netransparentnom razrješenju i imenovanju.

Goran Aleksić (Snaga) rekao je pak da će, za razliku od kolega iz Živog zida, s kojima je u istom saborskom klubu, podržati Jelenića jer DORH je propustio procesuirati banke zbog nezakonitog poslovanja pa će mu dati šansu da te propuste ispravi.

Proceduru izbora glavnog državnog odvjetnika kritizirao je i Klub HSS-a koji je najavio da će u glasovanju biti suzdržan. “Bit ćemo suzdržani jer se imenovanje provodi na brzinu i nije bilo uvjeta za kvalitetnom javnom raspravom”, ocijenio je HSS-ov Mladen Madjer te dodao da se takvim izborom nameće sumnja u neovisnost pravosuđa.

“Građani nemaju povjerenje u pravosuđe, misle da nije neovisno od politike, očekuju poštena suđenja, a znamo, nažalost, da postoje povlašteni pred zakonom”, ustvrdio je Madjer nabrojivši procese: Sanader, Klameta, Bandić i Horvatinčić.

Stjepan Ćuraj je u ime Kluba HNS-a rekao da ta stranka podržava Jelenića zbog stručnosti te pozdravlja njegove najave boljeg odnosa državnog odvjetništva i istražne policije.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) također je podržao Jelenića, ali je upozorio kako treba osigurati veća financijska sredstva za rad državnog odvjetništva te osigurati da bude oslobođeno od pritisaka.

“Klub SDSS-a očekuje da u tom pitanju nema ni poticanja ni ometanja, a, nažalost, mnogi predmeti za ratne zločine čekaju i kada je u pitanju ‘Bljesak’ gdje nitko nije odgovarao niti za jedan zločin počinjen prema srpksim civilima i kada je u pitanju ‘Oluja’ kada nitko nije odgovarao ni za masovne progone i ubojstva”, rekao je Pupovac i prekinuo svoje izlaganje zbog dobacivanja ‘iz desnog dijela sabornice’.

Peđa Grbin (SDP) rekao je da će podržati Jelenića, između ostalog, zato što je s njim ranije surađivao, ali mu je poručio što od njega očekuje.

“Očekujem od njega velike stvari, da bude nepristran, da si ne dopusti gafove kao one koje je priznao Cvitan, da se postavi prema ministru pravosuđa i da u proračunu za 2019. osigura adekvatna sredstva za rad državnog odvjetništva”, rekao je. Očekuje od Jelenića i da poradi na edukaciji kolega u odvjetništvu, još više truda uloži u borbu protiv kriminala i da promjeni način komuniciranja s javnošću.

Mostov zastupnik Miro Bulj ustvrdio je da građani ne vjeruju institucijama, a posebice pravosuđu te da je zato potrebno mijenjati zakone kako bi se smanjio politički utjecaj i vratilo njihovo povjerenje.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković završno je najavio novi zakon o kaznenom postupku koji će, kako kaže, omogućiti brže procesuiranje, te izmjene zakona o USKOK-u kako bi koncentrirao na ona najteže djela korupcije i organiziranog kriminala

Sabor sjednicu nastavlja u petak. (Hina)