Sabor: Živi zid i Most protiv izmjena Poslovnika, HDZ ih optužuje za populizam

Izvor: Nacionalno

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je u srijedu da Hrvatskoj prijeti suspenzija demokracije po nalogu premijera Andreja Plenkovića, koji izmjenama Poslovnika želi ograničiti zastupnička prava, podržao ga je Mostovac Nikola Grmoja rekavši kako se ne može ušutkati oporba jer “Hrvatska nije apsolutistička monarhija”, dok je HDZ-ov Branko Bačić uzvraćao kako im je “malo pet minuta da bi pokazali svu raskoš svoga populizma”.

“Hrvatskoj prijeti suspenzija demokracije po nalogu Andreja Plenkovića i na jedan smo korak do uvođenja diktature. Danas čitamo da se premijer poželio gušenja slobode riječi, metodama koje se nisu koristile još od vremena Aleksandra Karađorđevića. On traži, a HDZ poslušno izvršava, da se zastupnicima oduzme pravo na repliku i stanku, da ih se kažnjava s 10.000 kuna ako povise glas u Saboru”, rekao je Bunjac nakon stanke koju je zatražio zbog napisa Jutarnjeg lista o poslovničkim izmjenama.

Plenkovića je prozvao da namjerava spojiti u svojim rukama zakonodavnu izvršnu i sudsku vlast. “A vrhovni sudac postat će gospodin Jandroković, koji će izricati sudske presude i govoriti kome će se naplaćivati kazne od 10.000 kuna”, kaže Bunjac.

Hrvatski Ustav je “pisala Udba”, ali je ipak temeljni zakon, koji u članku 38. jasno jamči slobodu izražavanja misli, slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa, rekao je Bunjac dodajući kako “ovo neće proći”.

Podržao ga je Mostovac Nikola Grmoja koji je poručio kako se ne može ušutkati oporba jer “ovo nije apsolutistička monarhija nego parlamentarna demokracija”.

Plenković nezadovoljan jer je morao odgovarati na pitanja

Plenković je, kaže Grmoja, “bio nezadovoljan jer je, zamislite, cijeli dan morao biti pred zastupnicima i odgovarati na pitanja, nije mu odgovaralo jer ga je rešetala oporba, kako piše u članku, pa treba ugušiti slobodu govora.”

Vladajuće je pozvao da uvedu novčane kazne za loše zakone koje je donio Sabor.

“Idete otvoreno protiv slobode govora. Nakon što ste ugasili saborsko istražno povjerenstvo, najavljujete zatvaranje arhiva. Neće vam to proći. Naći ćemo načina da progovorimo, a platit ćemo i novčane kazne, ali govorit ćemo”, poručio je Grmoja.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uzvratio im je da “nikome nije ni na kraj pameti osporavati pravo zastupnicima da govore” dodavši kako polemiziraju s novinskim tekstom.

“I Mostu i Živom zidu je malo pet minuta da bi pokazali svu raskoš populizma”, ustvrdio je HDZ-ov Branko Bačić.

“Nikada u povijesti ovog Sabora nije bilo ovoliko rasprava, neutemeljenih, populističkih kao što ih je u zadnje vrijeme. Samo nastavite. Cijeli program Mosta svodi se na čitanje jutarnjeg tiska i naći nešto čime bi za govornicom ocrnili HDZ. Vi nemate drugog programa”, ustvrdio je Bačić.

Bunjcu je pak odgovorio kako je “izmjene Poslovnika započeo Božo Petrov glavom i bradom. Na tom je insistirao, a bio toliko uspješan da nije došao ni do nacrta, a to je bilo njegova agenda”.

Prozvani Petrov požalio se na povredu Poslovnika. “Kolega Bačić je namjerno iznosio neistine, osim ako nije imao amneziju, odnosno sinkopu. Prijedlog izmjene Poslovnika otišao je i prije nego samo dao otkaz na Vašem mjestu predsjednika Sabora”, rekao je Petrov. (Hina)