Sabor zbog opširnog dnevnog reda radi od ponedjeljka

Nacionalno

Zbog opširnog dnevnog reda saborski zastupnici plenarni radni tjedan, umjesto uobičajene srijede, počinju već u ponedjeljak i to raspravom o protokolu kojim se jačaju trgovinski i gospodarski odnosi između Europske unije i njezinih država članica s Republikom Ekvador, a na dnevnom redu su i dvije referendumske inicijative.

Protokolom o pristupanju uz Sporazum o trgovini između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane, i Kolumbije i Perua, s druge strane, kako bi se uzelo pristupanje Ekvadora stvara se međunarodni pravni okvir za jačanje trgovinskih i gospodarskih odnosa između Europske unije i njezinih država članica sa Republikom Ekvador.

Prema dnevnom redu zastupnici će raspravljati i o zahtjevima za raspisivanje referenduma dvije građanske inicijative, inicijative “Narod odlučuje” o promjeni izbornog sustava i inicijative “Istina o Istanbulskoj” o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” prikupila je i predala Saboru 377.635 potpisa kojima traže raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije, a inicijativa “Narod odlučuje” 405.342 potpisa za referendumsko pitanje o promjeni izbornog zakonodavstva te 407.469 potpisa za pitanje kojim se zastupnicima nacionalnih manjina oduzima pravo da odlučuju o Vladi i državnom proračunu.

Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno je donio zaključke kojima poziva Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa koje su prikupile dvije inicijative, te da provjeri jesu li potpisi skupljani u skladu sa zakonom.