Sabor: Zastupnik Bulj udaljen sa sjednice za danas i sutra

Izvor: D.Prša/Nacionalno

U burnoj saborskoj raspravi o zaključku saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik da nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje dvaju državnih referenduma, zastupnik Mosta Miro Bulj je u srijedu zbog povrede Poslovnika i dobacivanja iz klube udaljen sa sjednice u dvostrukom trajanju, pa tako više ni danas, ni u četvrtak neće moći sudjelovati na sjednici Hrvatskog sabora.

Ponavljajući tvrdnje da su kontrolne liste provjere potpisa za raspisivanje referenduma uništene, i da Most nije mogao dobiti uvid u potpise, Bulj je unatoč upozorenjima predsjedavajućeg, potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, nastavio dobacivati ministru uprave Lovri Kuščeviću iz klupe te je nakon opomene i oduzimanja riječi dobio i mjeru udaljenja sa sjednice u dvostrukom trajanju.

“Udaljavam Vas sa plenarne sjednice do kraja današnjeg dana”, izrekao je mjeru Bulju predsjedavajući Brkić.

 No Bulj je nastavio dovikivati kako se ne poštuje volja građana pa je udaljen sa sjednice Hrvatskog sabora i za četvrtak.

 “Izričem Vam udaljenje sa sjednice u dvostrukom trajanju za današnji i sutrašnji dan. Molim Vas napustite plenarnu dvoranu”, rekao mu je potpredsjednik Sabora Brkić.

 Nakon stanke Nikola Grmoja (Most) najavio je za sutra dolazak u Ministarstvo uprave kako bi dobio uvid u kontrolne liste.

 Ranije večeras ministar uprave Lovro Kuščević, istaknuo je u srijedu u Saboru da kontrolne liste provjere  potpisa za raspisivanje referenduma, dviju građanskih inicijativa nisu uništene, već se čuvaju u elektronskom obliku u APIS-u, a zastupnicima Mosta rekao je da bezočnim lažima i obmanjujući javnost pokušavaju doći do političke vidljivosti i pozornosti hrvatske javnosti.

 “Određeni zastupnici pokušavaju doći do političke vidljivosti koju nisu u stanju dobiti temeljem dobrih kvalitetnih zakonskih prijedloga i rješenja, temeljem nečega što su napravili za svoju sredinu ili državu, pa s najbezočnijim lažima pokušavaju doći do pozornosti i obmanjuju hrvatsku javnost”, kazao je Kuščević braneći u ime Vlade zaključak saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje dvaju državnih referenduma.

Istaknuo je da apsolutno nikakav dokument vezan za dvije referendumske inicijative nije uništen.

D.Prša/H.