Sabor: Zastupnici u 2018., bez plaća, potrošili 8, 7 milijuna kuna

Izvor: Nacionalno

Saborski su zastupnici u ovoj godini, bez plaća, potrošili 8, 7 milijuna kuna, što je za oko 370 tisuća kuna, više nego u prošloj godini, pokazuje pregled troškova od 1. siječnja do 18. prosinca koji je Hrvatski sabor objavio u petak poslijepodne na redizajniranim stranicma.  

Slično kao prethodnih godina, najviše je potrošeno na korištenje osobnih automobila za službene svrhe (2, 7 milijuna), za najam stanova (2, 4 milijuna), za zrakoplovne karte (nešto preko milijun kuna).

Za odvojeni život zastupnicima je isplaćeno 726 tisuća kuna. Zastupnik za odvojeni život ima naknadu od tisuću kuna mjesečno koju ne prima kad Sabor ne zasjeda, dakle, tri mjeseca u godini.

Za hotelski smještaj zastupnika ove je godine plaćeno 587 tisuća kuna, za cestarinu 458 tisuća, za dnevnice 304 tisuće, za režije u stanovima koje zastupnici koriste 250 tisuća kuna, za javni prijevoz (vlak, trajekt, autobus) manje od  28.500 kuna.

Najviše je, gotovo 162 tisuće kuna, ‘potrošio’ SDP-ov Saša Đujić, potom HDZ-ov Miro Kovač (160 tisuća), pa SDP-ov Franko Vidović (157 tisuća), HDZ-ovi Sanja Putica (139 tisuća) i Željko Raguž (134 tisuće), pa SDP-ov Domagoj Hajduković (132 tisuće kuna). Mahom je riječ o zastupnicima čije troškove ‘diktiraju’ dužnosti koje obnašaju, radi se o predsjednicima ili članovima radnih tijela koja podrazumijevaju česta putovanja izvan Hrvatske.