Sabor: Zastupnici pozvali Vladu na brzo djelovanje

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Saborski klubovi zastupnika u srijedu su zbog ozbiljne situacije zbog širenja koronavirusa pozvali građane na odgovorno ponašanje, a Vladu na hitne mjere za spas gospodarstva.

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika) rekao je kako je već ranije upozoravao da dolazi ova kriza, ali su ga kolege ismijavali. “Nažalost, bio sam u pravu”.

Zekanović za suverenitet i samodostatnost države

Zekanović ističe da se sada vidi koliko su suverenitet i samodostatnost države bitni, kako se države brane na granicama, a u drugi plan padaju sve priče o europskom zajedništvu i solidarnosti.

“Je li Hrvatska uistinu suverena, je li Hrvatska uistinu samodostatna, hoće li se Hrvatska moći sama za sebe brinuti, vidjet ćemo u slijedećem razdoblju”, ustvrdio je i podsjetio na uništenu poljoprivredu i proizvodnju.

“Hrvatski narod je žilav, preživio je mnoga teška razdoblja, pa će i ovo”, zaključio je.

Ivan Lovrinović (Klub Živog zida i Promijenimo Hrvatsku) upozorio je da su poduzetnici već počeli otpuštati radnike i apelirao na Vladu da zaustavi taj negativan proces.

“Zato je iznimno važno brzo djelovanje, danas se to mjeri u satima, a sve ovo prati i negativna psihološka situacija. Smanjit će se potrošnja i to će pogoršati problem. Gledamo EU, recesija je jednom nogom došla”, rekao je.

Čuraj poziva na moratorij na plaćanje režija

Lovrinović smatra da je ključna poluga za upravljanje krizom Hrvatska narodna banka za koju kaže da ima 19 milijardi eura deviznih rezervi.

Stjepan Čuraj (Klub zastupnika HNS-a) zahvalio je svim medicinskim radnicima i radnicima u trgovini koji rade u ovim izvanrednim okolnostima, a pohvalio je i nastavu koja se počela provoditi.

Pozvao je lokalne zajednice da uvedu moratorij na plaćanje svih režija kako građani, osobito stariji, ne bi morali odlaziti na šaltere.

I Miro Bulj (Klub zastupnika Mosta) zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima, radnicima u trgovinama i volonterima te upozorio na pitanje samoodrživosti Hrvatske.

“Nažalost, uvozimo više hrane nego ikada, imamo neobrađeno poljoprivredno zemljište, imamo državno zemljište koji nije podijeljeno seljacima. Hitno se moramo okrenuti proizvodnji hrane, moramo zaštititi hrvatskog seljaka”, kazao je Bulj.

Ostojić najavio podršku SDP-a mjerama

Ranko Ostojić (Klub zastupnika SDP-a) naglasio je da u ovoj ozbiljnoj situaciji SDP želi pokazati odgovornost i najavio podršku predloženim mjerama.

U tome trebamo svi sudjelovati. To ne znači placet za bilo kakvu odluku, kako nekome padne na pamet. Interes je prije svega zaštititi građane Hrvatske, naglasio je.

“Ako želimo biti odgovorni zastupnici, onda je ovo trenutak u kojem vjerujem da će se naći ozbiljna namjera Stožera civilne zaštite da posluša pametne savjete. Ovo je katastrofa, ovo je situacija koja je ozbiljna ne samo za Hrvatsku već za cijeli svijet i u ovom trenutku s naše strane možete računati na podršku u odgovornim mjerama, ali molim vas da to ne iskorištavate”, poručio je Ostojić vladajućima.

Slijedi rasprava o Vladinu paketu od 16 zakona i 63 mjere za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa.