Sabor: Zastupnici podržali izmjene Zakona o zaštiti okoliša, upozorili na zagađivače

Hrvatski sabor ovotjedno plenarno zasjedanje započeo je u srijedu raspravom o izmjenama Zakon o zaštiti okoliša, koji su podržali svi saborski klubovi uz manje zamjerke, pri čemu je SDP-ov Mihael Zmajlović prozvao Vladu zbog nedostatka okolišne politike, a njegov stranački kolega Gordan Maras zbog problema asfaltne baze u Donjoj Lomnici.

Izmjenama Zakona o zaštiti okoliša, kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU-a, rješavaju se pitanja koja se odnose na procjenu utjecaja zahvata na okoliš, sigurnost odobalnih naftnih i plinskih djelatnosti, integrirano sprječavanje i kontrolu onečišćenja, odnosno industrijskih emisija i štete u okolišu.

Zakonske izmjene donose se isključivo zbog prijenosa europskih odredbi u hrvatsko zakonodavstvo, inače nam prijeti EU-ova penalizacija, te radi uklanjanja prepreka za korištenje sredstava iz EU fondova. U odnosu na prvo čitanje promjene su tek nomotehničke naravi, rekao je državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša Mile Horvat.

Najavio je da se do kraja mandata sadašnje Vlade planira donošenje novog sveobuhvatnog zakona za zaštitu okoliša.

Izmjene zakona poboljšavaju nedostatke zakona iz 2013. i zato ga podržavamo, kazao je Zmajlović (Klub SDP-a), koji smatra da ne postoji jasna okolišna politika Vlade.

“Vlada se ne može dogovoriti što je važnije, strategija energetskog razvitka ili niskougljičnog razvoja. S jedne strane postoje inicijative za poticaj za nabavku ekološki prihvatljivih vozila, isplaćuju se poticaji za smanjenje emisija u svim industrijskim sektorima i prometu, a s druge strane porezna politika ne prati smanjenje emisija i ne destimulira nabavku starijih vozila”, ističe Zmajlović.

Maras: Je li Strabag povezan s HDZ-om

Maras (SDP) pozvao je na rješavanje problema asfaltne baze u Donjoj Lomnici, odnosno reviziju studije utjecaja na okoliš tog projekta. “Zbog čega nitko ne može reagirati u Velikoj Gorici, je li zbilja interes jedne strane tvrtke ispred interesa građana Hrvatske”, upitao je Maras aludirajući na investitora, tvrtku Strabag za koju se pitao je li povezana s HDZ-om .

“Je li se zato ništa ne dešava? Možda je zbog toga sada i žalba Strabaga na Pelješki most”, ustvrdio je Maras.

Horvat je odgovorio da je postupak procjene utjecaja na okoliš za projekt Donja Lomnica završen 2010. godine, kada su svi imali pravo sudjelovati u javnoj raspravi i osporavati dijelove procedure, ali tada nitko ništa nije osporio.

“Sada, nakon gotovo deset godina netko traži da interveniramo i zahvaćamo u postupak revizije studije, što kao pravni instrument nije predviđeno Zakonom o zaštiti okoliša”, rekao je Horvat.

Smatra kako bi se time poslala poruka investitorima da je nakon 10 godina u Hrvatskoj moguće zahvatiti u lokacijsku i građevinsku dozvolu.

Za problem zagađenja u Slavonskom Brodu, na što je upozorio Davor Vlaović (HSS), Horvat je podsjetio da je Ministarstvo zaštite okoliša u suradnji s nadležnim ministarstvom Republike Srpske pokrenulo definiranje protokola o suradnji na realizaciji projekta plinifikacije rafinerije u Brodu, naglasivši da je daljnji postupak u nadležnosti privatnih subjekata.

Odgovarajući Ivanu Pernaru (Živi zid) na pitanje o plutajećem LNG terminalu u Omišlju, za koji Pernar drži da će biti veliki izvor zagađenja, Horvat je izvijestio kako je postupak utjecaja na okoliš u tijeku i da je primljen veliki broja primjedaba i mišljenja koje će razmotriti prije donošenja odluke.

Slaven Dobrović (Most) upozorio je na nedosljedan pojmovnik u zakonu, koji ne poštuje stručnu terminologiju, a Anku Mrak Taritaš (GLAS) smeta sve opsežnija regulativa, za čiju primjenu nisu stvoreni preduvjeti, što je ilustrirala problemom razvrstavanja otpada. (Hina)