Sabor: Zastupnici Mosta žestoko po ravnatelju HAKOM-a Draženu Lučiću

Most, Petrov
foto HINA

Raspravu o izvješću o radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za prošlu godinu zastupnici Mosta u petak su iskoristili kako bi se obrušili na čelnika Agencije Dražena Lučića optužujući ga za mobing zaposlenika, nekritično trošenje novca poreznih obveznika, dok su se iz redova HDZ-a pitali odakle Mostu podaci “kojima svakodnevno bombardiraju javnost” a koji su nedostupni prosječnim građanima.

“Tvrdite da je suradnja s rukovodstvenim radničkim vijećem vrlo dobra. Ali, ne spominjete sindikat, niti pravomoćnu presudu kojom ste Vi i HAKOM osuđeni da ste pokušali i ostvarili zabranu nadzora nad ustrojem i djelovanjem sindikata. Znači Vi ste osuđeni za zabranu djelovanja sindikata. Ne spominjete da ste trošili 240.000 kuna na odvjetničke usluge…”, nabrajao je Mostov Miro Bulj. Prozvani Lučić odbacivao je takve optužbe.

“Nitko nije osuđen u HAKOM-u… Morate prvo pročitati što piše, kao drugo, radničko vijeće je to koje zastupa interese radnika, a što se tiče sindikalnog rada, nije nikom zabranjen sindikalni rad, niti organiziranje bilo kakvih sindikalnih podružnica”, istaknuo je Lučić.

Mostovac Nikola Grmoja podsjećao ga je da je prekršajno kažnjen zbog zabrane sindikata. “Nije u redu da pred Hrvatskim saborom iznosite neistine. Ako je protiv čelnika jedne institucije potvrđena optužnica za zlouporabu položaja i ovlasti, ja mislim da je to pitanje koje treba zanimati Hrvatski sabor. Ja bih na vašem mjestu dao ostavku i ne bih se uopće pojavio ovdje braniti izvješće”, pozivao ga je Grmoja.

Podsjećao ga je i kako nikad nije opvrgnuo medijske napise da je najam koji plaća Agencija najskuplji u Hrvatskoj. “Imamo troškove na kravate u iznosima koji su nevjerojatni, na hodočašća u Dubai…”, navodio je.

Lučić pak nije dao ‘mostovcima’ decidirani odgovor o tome je li prekršajno kažnjen zbog zabrane sindikata te ima li potvrđenu optužnicu.

“Vaša rasprava vodi osobnoj raspravi između vas i gospodina Lučića. Imate li nekog iz svoje ekipe tko bi tamo trebao sjesti?”, pitao je Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku) zastupnike Mosta.

S njime se složio i HDZ-ovac Tomislav Klarić.

“Vi iz Mosta svakodnevno bombardirate javnost s nekim podacima koji meni nisu dostupni… Može se čuti priča da takve stvari nabavljate još iz vremena dok ste imali svog ministra unutarnjih poslova”, rekao je Klarić.

Na gušenje radničkih sloboda i kršenje zakonitosti rada upozoravao je i SDSS-ov Boris Milošević. “S pravom se pitam mogu li takve osobe i dalje uživati povjerenje Sabora”, rekao je Milošević.

HDZ-ov Ivan Šuker upozoravao je pak kako rasprava o izvješću odlazi u “drugom smjeru”.

“Pitam nešto što tišti građane koji žele sklopiti ugovor o telefonu, internetu… no pružaoci takvih usluga traže da ugovor bude na minimum šest mjeseci. To je čista pljačka ljudi”, ustvrdio je Šuker.

Lučić mu je pak obećao da će vidjeti što se, u okviru zakonskih mogućnosti, može napraviti po tom pitanju.

Miro Totgergeli (HDZ) rekao je kako je iz samog izvješća vidljivo da je broj onih koji imaju pristup širokopojasnom internetu relativno dobar. “Međutim, ono što se sigurno na terenu osjeća je da na ruralnim prostorima ta brzina širokopojasnog interneta, nije baš u skladu s onim što se često puta i deklarira”, upozoravao je.

Lučić je kazao kako je vlada to prepoznala. “Dvije trećine Hrvatske nije u onom području koje je komercijalno zanimljivo operatorima. 210 milijuna eura bi se iskoristilo u ruralnom području”, pojašnjavao je čelnik HAKOM-a.

Prema izvješću, Agencija je lani ostvarila oko 77 milijuna kuna prihoda, što je oko tri posto manje u odnosu prema 2015. godini, a ukupni rashodi iznosili su oko 82 milijuna kuna, što jeoko 20 posto manje od planiranog, pokazuje godišnje izvješće.

Ukupna ulaganja iznosila su oko 15 milijuna kuna, što je oko 47 posto više od ulaganja 2015.
Lani je naplaćeno oko 730 milijuna kuna prihoda u korist državnog proračuna, ponajprije na ime naknada za pravo uporabe radiofrekvencijskog spektra, adresa i brojeva te naknada za ovlasti i dozvole.

Hina