Sabor: zastupnici hvalili izmjene Zakona o socijalnoj skrbi

Foto: Nacionalno

Mjere za poticanje uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada, povećanje osobne invalidnine za 20 posto kao i sprečavanje manipulacija s ugovorima o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju pozdravili su u petak u Saboru i vladajući i oporba.

U raspravi o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi zastupnici su ocijenili da u predložene izmjene pozitivan korak prema ranjivim skupinama osobito prema osobama s invaliditetom, iako su izrazili žaljenje što se nije pristupilo izradi novoga cjelovitog zakona kojim bi sustavno riješio brojna socijalna pitanja.

“Potrebno je pristupiti sveobuhvatnoj izradi novog zakona o socijalnoj skrbi…Ovaj zakon je dobar iskorak ali očekujemo još i bolji”, kazala je Ines Strenja Linić (Klub Mosta). Izrazila je pritom žaljenje što u izmjene nije uvrštena odredba o produženju statusa roditelja njegovatelja u trajanju od šest mjeseci nakon smrti djeteta. “Takvi roditelji nakon višegodišnje brige i njege vlastitog djeteta gotovo da i nemaju vlastiti život i njegovom smrću ostaju bez jedinog prihoda. Produljenje statusa roditelja njegovatelja predstavljalo bi im neizmjernu pomoć”, istaknula je.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić navela je da produženje statusa roditelja njegovatelja nije uvršten u zakon zbog poodmaklog procesa izmjena zakona, ali i istaknula da će se to premostiti kroz uvećane jednokratne novčane naknade do donošenje novoga cjelovitog zakona.

Marija Alfirev (Klub SDP-a) pozdravila je povećanje iznosa naknade za pomoć i njegu i osobne invalidnine za 20 posto od 1. travnja 2018. kao i proširenje kruga osoba kojima se može priznati status njegovatelja. Međutim, smatra da bi osobna invalidnina trebala biti nepovredivo i neotuđivo pravo osoba s invaliditetom i da ne bi trebalo biti podložno nikakvim cenzusima.

“S time nisam sretna ni ja. Međutim, kada bi se cenzusi skinuli svim korisnicima osobnih invalidnina bez obzira na primanja, mirovinu ili plaću, to bi dovelo do financijskog učinka koji nismo sigurni da u ovom trenutku možemo pratiti”, odgovorila joj je Murganić.

Ljubica Lukačić( Klub HDZ-a) je kao pozitivnu novost izdvojila priznavanje prava na osobnu invalidninu osobama s invaliditetom neovisno o tome primaju li plaću. “Plaća se više neće uračunavati u prihod što će omogućiti da se osobe s invaliditetom gurnu u svijet rada. Puno osoba s invaliditetom je završilo fakultete ali nisu se željeli uključiti u tržište rada jer su gubili pravo na osobu invalidninu”, kazala je Lukačić.

Pohvalila je i predložene mjera za sprečavanje manipulacija sklapanjem ugovora o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju. Naime, zakonom se uvodi zabrana osobama koje rade u socijalnoj skrbi i članovima njihovih obitelji sklapanja ugovora o otuđenju ili opterećenju nekretnine s korisnikom socijalne skrbi.

“Sve izmjene sasvim sigurno će poboljšati kvalitetu svih građana, a sigurna sam da će osobama s invaliditetom dati ‘vjetar u leđa’ za uključivanje u svijet rada”, uvjerena je Lukačić.

Sabor je raspravom o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi završio ovotjedni rad. (Hina)