Sabor: Za guvernera HNB-a ponovno imenovan Vujčić, pljušte optužbe i negodovnja

foto HINA/ Denis CERIĆ

Hrvatska narodna banka (HNB) dobila je u petak novo vodstvo nakon što je Hrvatski sabor ponovno na šest godina za guvernera imenovao Borisa Vujčića, za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, a za viceguvernere Slavka Tešiju, Romana Šubića i Martinu Drvar.

Za Vujčićevo imenovanje glasovala je većina saborskih zastupnika, njih 78, 19 ih je bilo suzdržano, a šest protiv.

Većina zastupnika, njih 78, dignulo je ruku i za imenovanje Švaljek, te viceguvernere Tešiju, Šubića i Drvar. Protiv je glasovalo 38 zastupnika.

– Nagrađujete njegov nerad i nemar. Ovo je sramotno. Nagrađujete čovjeka, koji je državu pred kolaps i na rub propasti, omogućio da Agrokor koristi 10 milijardi kuna mjenica bez pokrića – ustvrdio je Miro Bulj (Most) koji je protiv Vujčića podnio i kaznenu prijavu, ali do danas na to nije bilo reakcije. Tražio je da se ovo imenovanje povuče.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) ustvrdio je kako su guverneri Željko Rohatinski i Boris Vujčić izabrani su iz istog špila karata.

– HNB je odgovoran za sve malverzacije koje su radile banke, poput slučaja švicarac. Kao guverneri su gledali sve što se događalo, držali su ljestve bankama. Tu ekipu treba rastjerati iz Savjeta HNB-a, a ne produljivati im mandat – rekao je.