Sabor: Upozoreno na problem vršnjačkog nasilja

Marija Puh

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji se svake godine obilježava posljednje srijede u veljači, saborski zastupnici Marija Puh (Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika) i nezavisni Tomislav Žagar upozorili su kako se taj problem minorizira, a nasilje opravdava te zatražili nadležne institucije da učine sve kako bi se razina nasilja smanjila na najmanju moguću mjeru.

Puh je upozorila da je više od 3/4 djece doživjelo vršnjačko nasilje, a samo 16 posto ih je potražilo pomoć i bilo spremno govoriti o tome što im se dogodilo.

Naglasila je da treba ojačati službe koje su dužne zaštiti djecu izložene nasilju, a treba i vlastitim djelovanjem dati dobar primjer.

“Moramo priznati da nasilje postoji svuda oko nas. Prema istraživanjima, a takvih je malo, velika većina djece i mladih doživljavaju nasilje ili su bili sami žrtve nasilja”, rekao je Žagar.

Veliki se broj učenika, tvrdi Žagar, ne obraća nastavnicima, a nastavnici nisu dovoljno educirani. Porazno je, kaže, što u školama nedostaju stručni suradnici koji bi se s tim problemom mogli sustavnije baviti.

“Naše bi škole trebale biti ‘svetišta’ u koja bi djeca rado odlazila i tamo se osjećati sigurno”, poručio je Žagar.