Sabor: U studenom neopravdano izostao samo Ante Pranić

Redovita sjednica Hrvatskog sabora

Zastupnik Ante Pranić (NLM), koji djeluje u Klubu Mosta jedini je u studenome neopravdano izostao sa skupne saborske sjednice – od 10 dana, koliko se skupno zasjedalo, izostao je jedan, pa će mu se od paušala oduzeti 150 kuna.

Od lanjskog srpnja kada se, na poticaj Mosta, novčano kažnjavaju neopravdani izostanci, još nije bilo mjeseca da netko do 151 zastupnika nije izostao makar jedan dan.

Osim u studenome, ‘samo’ jedan neopravdani izostanak, zabilježen je i u travnju prošle godine kada je, također jedan dan, izostala Bruna Esih (NH).

Pravila u broju izostanaka nema, broj im se razlikuje od mjeseca do mjeseca. Najviše zastupnika izostalo je u lanjskom prosincu (27), potom u srpnju (26), pa u veljači (21) ove godine. U rujnu ove godine neopravdano je izostalo šest zastupnika, da bi se mjesec kasnije njihov broj ‘popeo’ na 11.

Zastupnici neopravdano izostaju unatoč prilično širokoj mogućnosti ‘pravdanja’. Izostanak im se, naime, opravdava ako su bili bolesni, imali smrtni slučaj u obitelji, ako su se morali odazvati sudu ili doći na društveni, politički i drugi skup. Opravdava im se ako su sudjelovali na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.