Sabor: U reviziji ključni neovisnost i odgovornost

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Saborski zastupnici suglasili su se u utorak, raspravljajući o konačnom tekstu Zakona o reviziji, da su u revizorskom poslu ključni neovisnost i odgovornost, te da je dobro što se kontrola revizorskog rada s revizorske komore seli u Ministarstvo financija.

Novi zakon predviđa da će Ministarstvo financija postati nadležno tijelo za nadzor revizorskih društava i ovlaštenih revizora, Odbor za javni nadzor revizije prestat će s radom, a Hrvatska revizorska komora više neće imati nadzornu ulogu.

To je dobro jer je Hrvatska revizorska komora bila u potencijalnom sukobu interesa sa samim revizorskim društvima, rekao je SDP-ov Boris Lalovac. Naglasio je pritom kako bi bilo dobro, s obzirom da zakon stupa na snagu za 20-ak dana, da se vidi kako se Ministarstvo financija ekipiralo i koliko će nadzornici biti plaćeni.

Ne možete očekivati da primite službenike na plaću od možda četiri, pet tisuća kuna i da oni nadziru velika revizorska društva i stručnjake čije su plaće od 20 tisuća do 50 tisuća kuna, primjetio je Lalovac.

Ne brine li vas koncentracija moći u Ministarstvu financija, uzvraća bivšem ministru financija Ivan Lovrinović (PH), podsjećajući da je nekada porezni USKOK bio izvan Ministarstva, sad je u njemu, a isto se sada događa i s revizijom.

Ako EU Direktiva kaže da revizorska komora ne može raditi nadzor, postoje samo dvije mogućnosti: osnivanje nove regulatorne agencije ili da to radi tijelo unutar Ministarstva, poručuje HDZ-ov Ivan Šuker i ističe da je njegov Klub zastupnika za ovo drugo.

Za sedam tisuća kuna teško je dobiti stručne ljude

Neka država kontrolira, ali onda preuzima veliki rizik, dodaje Tomislav Žagar (Most).

Božica Makar (HNS) ne spori kako je dobro da se nadzor s komore prebaci u Ministarstvo, no propituje je li Ministarstvo spremno preuzeti tu odgovornost. Za sedam tisuća kuna teško je dobiti motivirane i stručne ljude koji će kontrolirati revizorke kuće, upozorava zastupnica.

Poručujući da su neovisnost i odgovornost revizora ključne riječi, zastupnici su pozdravili postrožavanje uvjeta za ovlaštene revizore i društva, te obvezu njihova stalnog usavršavanja.

Propisano je da ovlašteni revizor može biti u radnom odnosu samo s jednim društvom, do sada su mogli raditi na više mjesta.

Revizorska društva koja obavljaju zakonsku reviziju subjekata od javnog interesa moraju imati najmanje tri zaposlena ovlaštena revizora u punom radnom vremenu, umjesto dosadašnja dva.

Zastupnici su podržali uvođenje rotacije revizorskih društava. Početni angažman od godine dana revizorskog društva koji obavlja reviziju subjekta od javnog interesa može se produljiti najdulje na sedam godina, objasnio je državni tajnik Ministarstva financija Željko Tufekčić.