Sabor u ponedjeljak glasuje o Državnom proračunu

Foto: Nacionalno

Hrvatski sabor skupnu sjednicu nastavlja u ponedjeljak kada će glasovati o Državnom proračunu za iduću godinu te o više zakona, među njima i o novom zakonu o udomiteljstvu koji izaziva nesuglasice između HDZ-a i HNS-a.

Ukupni prihodi države iduće će godine iznositi nešto više od 136 milijardi kuna, rashodi nešto više od 140 milijardi. ‘Okvir’ koji je postavila Vlada, saborski zastupnici i klubovi nisu uspjeli promijeniti, od 217 amandmana koje su podnijeli na predloženi proračun, Vlada je prihvatila samo tri.

Sama Vlada dala je dva svoja amandmana, no njima se ne mijenja ukupno planirani iznos proračunskih sredstava, radi se tek o preraspodjeli u okviru postojećih limita.

Prvi se amandman odnosi na razvoj potpomognutih područja, a drugim Vlada predlaže preraspodjelu 4,1 milijun kuna na Ministarstvo obrazovanja i znanosti da bi se osigurala sredstava za Veleučilište Hrvatsko zagorje – Krapina. Preduvjet za to je da se osnivačka prava prenesu na Republiku Hrvatsku.

Sabor je amandmane raspravio u petak, u ponedjeljak će o njima glasovati, a zatim i o samom Državnom proračunu za 2019. godinu.

‘Svoje će reći’ i o novom Zakonu o udomiteljstvu, a nakon što je Vlada u petak ustrajala da neće prihvatiti amandman HNS-a po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri također imali mogućnost udomljavanja djece.

Vodeći prvenstveno računa o zaštiti djeteta i najboljeg interesa djeteta, amandman se ne može prihvatiti u predloženom obliku, poručila je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj i mlade.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak zaprijetio je pak, kako će, ne prihvati li se njihov amandman, ići na preispitivanje ustavnosti toga članka.

Glasovanjem o raspravljenim točkama, Sabor ulazi u vrlo dinamičan tjedan u kojemu bi u pet radnih dana trebao raspraviti 50-ak zakona, među kojima i paket zakona za cjelovitu mirovinsku reformu te zakon o Državnom inspektoratu kojim će se objediniti inspekcijski poslovi iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava.

Saboru je to predzadnji radni tjedan prije redovne zimske stanke koja po Ustavu počinje 15. prosinca i traje do 15. siječnja.