Sabor u petak glasuje i završava redovan rad, zastupnici odlaze na odmor…ALI ….

Izvor: Dražen Prša

Nakon dva desetljeća, Hrvatska će dobiti novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, Hrvatski sabor u petak će, naime, glasovati o prijedlogu toga, ali i niza drugih zakona, i time zaključiti redovno proljetno zasjedanje.

Novi zakon o pomorskom dobru donosi niz novosti, najveća je promjena postupka davanja koncesija te da se koncesija na zahtjev za gospodarsko korištenje pomorskog dobra može dati na najdulje pet godina.

Novosti su i oko definiranja plaža, morske plaže sada se dijele na javne, prirodne i uređene te posebne namjene, a hotelskih više nema. Morske plaže moraju biti dostupne svima te se na njima ne smije naplaćivati ulaz.

Novim se zakonom ukidaju koncesijska odobrenja i uvode dozvole koje daje općinsko ili gradsko vijeće na temelju javnog natječaja.

Osniva se ustanova za upravljanje pomorskim dobrom, te stručni savjet za planiranje i gradnju na pomorskom dobru, uvodi se pojam ekološke štete i odgovornosti za nju.

 Zbrinjavanje građana iz kontejnera, braniteljska prava

Sabor će izmijeniti Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kako bi se tijekom ljeta zbrinulo građane koji se nakon potresa nalaze u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima uz obiteljske kuće.

Zbrinut će ih se u zgrade koje se obnavljaju i grade sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna, a u vlasništvu su države.

Na glasovanje čekaju izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima kojima će se povećati iznos osobne invalidnine i druga prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice te osnivaju ustanove za trajni smještaj branitelja.

Osobna invalidnina i druga prava određuju se u postotku od proračunske osnovice, a njezin iznos nije mijenjan od 2001.

Mijenjaju se i pravila  iz mirovinskog osiguranja kako bi se branitelje čim duže zadržalo u svijetu rada, odnosno omogućilo im se da rade uz mirovinu.

Sabor će se izjasniti i o nekoliko zakona iz energetskog sektora, među njima i o izmjenama Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin te o zaključku devet oporbenih klubova da Sabor obveže Vladu da u roku 30 dana pokrene postupak razrješenja uprave HEP-a.

Na poduljem su popisu točaka o kojima će se glasovati i porezna reforma te zakonski prijedlog o izbornim jedinicama za izbor zastupnika, a koje Sabor treba uputiti u drugo čitanje.

Oporba želi izvanrednu sjednicu

Saborskoj oporbi koja zbog plinske afere ustrajava na sazivanju izvanredne sjednice, predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je u četvrtak da ju neće sazvati.

U razgovoru za Media servis istaknuo je da ta tema nema tu težinu i da je primjereno da se o njoj raspravlja na Odboru za gospodarstvo. ”Ovo je politička igra oporbe kojoj je ova tema atraktivna”, rekao je Jandroković, podsjetivši da su unatrag deset godina samo u tri navrata sazivane izvanredne sjednice.

Predsjednik države Zoran Milanović, koji ima pravo sazvati Sabor na izvanredno zasjedanje, rekao je da će odluku o tome donijeti sam, bez pritiska oporbe.

“Ta mogućnost postoji i ja je neću nikako apsolutno otkloniti, ali nadam se da do toga neće doći ako dobijemo jasan odgovor tko je za ovo kriv”, poručio je Milanović.

Nakon što u petak odrade glasovanje, zastupnici odlaze na ljetni odmor koji po Ustavu traje do 15. rujna, kada počinje jesensko zasjedanje.