Sabor: Tko je kriv za Uljanik?

Izvor: Nacionalno

Tijekom saborskog glasovanja o amandmanima na državni proračun u ponedjeljak je opetovano aktualizirana priča oko Uljanika, čelnik SDP-a Davor Bernardić prozivao je vladu da predloženim proračunom Hrvatsku vode u recesiju, iz HDZ-a su mu uzvraćali kako SDP-ova vlada nije bez grijeha.

SDP-ovac Bauk je pak HDZ podsjećao kako su, u vrijeme vlade Zorana Milanovića, za Uljanik nadležne resore, vodili danas s HDZ-om u koaliciji – Radimir Čačić i Ivan Vrdoljak.

“Ovo će direktno imati utjecaj na pad industrijske proizvodnje u RH, pad izvoza i pad turizma koji je dodatno opterećen novim nametima. Ovaj proračun Hrvatsku vodi u sigurnu recesiju nakon što ju je SDP-ova vlada uspjela oporaviti”, nabrajao je Bernardić.

Vladu je optužio da se “smije dok radnici odlaze iz Hrvatske”.

“Vlada nas je 2012. uvjeravala da je program restrukturiranja brodogradnje završen i 10 milijardi troška te brodogradnje su stavili na deficit proračuna 2011., dva dana prije ulaska Hrvatske u EU pripojila je 3. Maj Uljaniku, 2014. i 2015. je izdala 3,2 milijarde jamstava koja su došla sada na naplatu”, nabrajao je HDZ-ov Ivan Šuker.

Ova vlada, branio je Šuker, došla je u situaciju da mora platiti jamstva koja je napravio netko drugi.

Bernardić je, požalivši se na povredu Poslovnika, poručio kako “plan restrukturiranja nije ni otišao u Bruxelles”.

“S tim namjerno odugovlačite, lažete, kupujete i glasove koalicijskih partnera HNS-a i Bandića koje doživljavate kao dežurne potrčke”, nabrajao je Bernardić te zaradio opomenu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Na Bernardića se nadovezao SDP-ov Arsen Bauk. “Gospodin Šuker je tijekom svog obrazloženja rekao ‘vlada SDP-a’. Ako ste mislili na vladu Zorana Milanovića, brodogradnja je bila u resoru Ministarstva gospodarstva koju su vodili vaši koalicijski partneri Radimir Čačić i Ivan Vrdoljak”, poručio je Bauk.

Stanku je najprije zatražio, a potom od nje odustao i potpredsjednik Sabora iz reda nacionalnih manjina Furio Radin rekavši kako Klub nacionalnih manjina želi shvatiti zašto SDP zapravo dovodi u pitanje minimum garancije koji većinski vlasnik Uljanika i 3. maja daje ovim proračunom.

“Ukazivanje na problem, kako je to učinio gospodin Bernardić, je dobro, ali prepucavanje HDZ-a i SDP-a preko leđa radnika i na štetu brodogradnje je put koji nas vodi u slijepu ulicu”, ustvrdio je IDS-ov Giovanni Sponza.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nije odolio te je opet povrijedio Poslovnik i zaradio drugu opomenu s oduzimanjem riječi.

“Ne znam zašto su se kolega Radin i kolega iz IDS-a osjetili prozvanim oko teme Uljanika. Kad kolega Radin tako srčano brani odluke vlade, postoji li neka tajna veza između vas i onih koji hoće brodogradilište pretvoriti u hotelski kompleks”, ironično je poručio Bernardić.

Stanku je zatražio i Branimir Bunjac (Živi Zid).

“Mi u proračunu dajemo sredstva za naoružanje, obalni brod, oklopna vozila, avione koji nikad neće doći, NATO operacije, EU operacije, za migrante u Turskoj, krizu u Sudanu i Čadu, a istovremeno imamo štrajk učitelja koji imaju izrazito niske plaće”, nabrajao je Bunjac zamjerajući vladi zbog, kako je rekao, pogrešnih prioriteta.

Zahtjevima za stankom pridružio se i HSU-ov Silvano Hrelja.

“Pitanje opstanka brodogradnje proteže se kroz više vlada. Niti je odgovornost i zasluga ove niti bivše vlade, već godine toleriranja jednog načina rada i neodgovornosti vlada oko davanja garancija i upravljanja dijelom svoga vlasništva. Prestanimo tražiti krivce i pokušajmo spasiti ono što se spasiti da”, pozvao je Hrelja.