Sabor: Spasiti domaću brodogradnju

FaH

Saborski klubovi oporbenih Mosta i Živog zida upozorili su u četvrtak na probleme u Brodosplitu i pozvali da se razradi koncept opstanka te tvrtke, a apelu za spas domaćih brodogradilišta priključio se i HDZ.

S obzirom “na teško stanje i očitu propast koja slijedi Brodosplitu, ako se nastavi ovakvo upravljanje tvrtkom”, Živi zid predlaže da se hitno raskine privatizacijski ugovor, da Vlada protestira jamstva u visini 50 milijuna kuna, da se utvrdi kaznena odgovornost za sve aktere prije i poslije privatizacije Brodosplita, te razradi koncept opstanka Brodosplita u suradnji s drugim brodogradilištima u Hrvatskoj.

Bunjac: Ugovor o privatizaciji Brodosplita potpisao Vrdoljak

Branimir Bunjac (Živi zid) podsjetio je na privatizaciju Brodosplita, na činjenicu da se 2010. na Vladin javni natječaj javio samo samoborski DIV s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Povjerenstvo za privatizaciju Brodosplita tu je ponudu odbilo, ali je Vlada Zorana Milanovića 2012. tu odluku poništila i odlučila da se Brodosplit privatizira izravnom nagodbom s DIV-om, rekao je Bunjac nakon stanke.

Dakle, brodogradilište vrijedno nekoliko milijardi kuna predalo se tvrtki koja je imala 20.000 kuna, a takvu je nagodbu dozvolio i ugovor o privatizaciji potpisao predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, izjavio je taj zastupnik.

Na probleme Brodosplitu, ali i cijele brodogradnje, pozornost skreće i Miro Bulj (Most). Revizijska izvješća ukazuju na brojne anomalije, na nenamjensko trošenje državnih potpora, davanje nenamjenskih kredita koji se ne ulažu u razvoj brodogradnje, pobrojao je Bulj, ističući da iz brodogradilišta odlazi najstručniji kadar.

Bulj: Namjerava li Vlada pilatovski oprati ruke?

Bulj navodi kako nema odgovora što su nadležna tijela poduzela nakon tih revizijskih izvješća, pita se namjerava li Vlada svojom šutnjom “pilatovski oprati ruke od stanja u brodogradilištu Split” i čekati izvješće Europske komisije koja će “kazati da nisu ispunjeni uvjeti za potpore”.

Pozivam Vladu i sve institucije da zaštite radna mjesta u Dalmaciji i da brodogradnja napokon krene, spasimo Brodosplit, poručio je Bulj.

Ante Sanader (HDZ) podsjeća da je brodogradilište u Splitu bilo simbol gospodarske snage Splita, ali je danas u situaciji kad se teško prodaje na tržištu.

Ono što se dogodilo sa Agrokorom, nešto slično se (događa) u Uljaniku, odnosno škveru u Splitu, upozorio je Sanader pozivajući na spas domaćih brodogradilišta.

Moramo vidjeti što se može napraviti, koliko se Sabor može uključiti, naglasio je HDZ-ov zastupnik, ali i upozorio kako to neće biti lako jer je svjetska konkurencija velika i teško je naći mjesto na tržištu gradnje brodova.