Sabor: Škibola najavio kaznenu prijavu protiv HNB-a

Hina

Saborski zastupnik Marin Škibola srijedu je u ime Kluba zastupnika Nezavisne liste mladih najavio podnošenje kaznene prijave protiv Hrvatske narodne banke te sadašnjeg i bivšeg vodstva središnje banke jer, kako tvrdi, nisu izvršili svoju osnovnu zadaću i zaštitili hrvatske građene od ilegalnih kredita.

 “Najavljujem kaznenu prijavu protiv HNB-a, sadašnjeg i bivšeg vodstva, zbog toga što kao regulator nisu izvršili svoje osnovne zadaće”, rekao je Škibola tijekom slobodnog iznošenja stajališta u Saboru.

 Ističe da je Hrvatska godinama za strane banke bila “raj na zemlji”, da su prvo sve banke prodane strancima, a onda je pomalo krenula pljačka ljudi, pri čemu je HNB, kaže, svojom monetarnom politikom pogodovao stranim bankama i pružao im zaštitu.

 “HNB je dugi niz godina bio vjerni bračni partner stranih banaka koje kontroliraju našu ekonomiju. Skupa su u suradnji uništili hrvatsko gospodarstvo i napravili ga ovisnim o uvoznom lobiju. Skupa su uništili hrvatskog seljaka, skupa su uništili hrvatskog radnika, skupa su izvršili jedno od najvećih pljački u Hrvatskoj putem ilegalnih kredita”, ocijenio je Škibola.

 Smatra kako je nakon odluke Vrhovnog suda o ništetnosti kredita u švicarskim francima došlo vrijeme da guverner HNB-a Boris Vujčić dođe u Sabor i objasni javnosti propuste koje su napravili, te podnese ostavku skupa sa svojim savjetom. “To je najmanje što može učiniti”, rekao je.

 Škibola upozorava kako je kreditima u švicarskim francima nanesena financijska šteta potrošačima od čak 20 milijardi kuna, prekršeno je mnogo zakona te da stoga Državno odvjetništvo treba reagirati.

(Hina)