Sabor: SDP protiv slanja hrvatskih oružanih snaga u Libanon

Izvor: D.Prša/Nacionalno

SDP neće podržati prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika hrvatskih oružanih snaga u mirovnim misijama u Libanonu, poručili su u četvrtak u saborskoj raspravi o paketu odluka o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u misijama potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

“Podržat ćemo sve misije osim one u Libanonu. U protekla dva mjeseca pogoršana je situacija”, pojašnjavao je SDP-ov Igor Dragovan.

Došlo je, kaže, vrijeme da se sjedne i preslože prioriteti koje je Hrvatska imala u svojim mirovnim misijama.

“Kad je riječ o Libanonu, u kojem je došlo do pogoršanja sigurnosne situacije, Vlada predlaže da se donese odluka o mogućem sudjelovanju OSRH u toj misiji, što ne znači da će naši vojnici i završiti tamo. Pratit će se sigurnosna situacija i sukladno tome donijeti odluka”, pojašnjavao je državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić.

To nije raspravljano na Odboru za obranu i on o tome nije zauzeo stav, odgovorio mu je predsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP).

žIvić ističe da za sve predložene odluke postoji prethodna suglasnost predsjednice Republike te su osigurana sredstva u državnom proračunu.

Treba li Hrvatska, koja sudjeluje u brojnim operacijama potpore miru, sudjelovati baš u svima, koji je ukupni trošak tih misija, kako se honorira hrvatsko sudjelovanje, pitali su Mostovi Robert Podolnjak i Miro Bulj.

žIvan Pernar (ŽZ) proziva kolege koji će dignuti ruku da se hrvatski vojnici upute u misiju potpore miru u Afgasnistanu. Što ste dobili zauzvrat da podržavate politiku koja vodi u propast ne samo Afganistance. Vašem sluganstvu američkoj politici nema kraja, iako vidite da Afganistanci ne žive bolje od kad je Amerika tamo, poručio je Pernar kolegama.

Niste nam rekli koja je alternativa NATO-u, uzvraća mu Hrvoje Zekanović (Most), Vi ste jedan od najvećih lažnih proroka koji se pojavio na hrvatskoj političkoj sceni, dodaje Damir Felak (HDZ).

Jesu li vaše optužbe na račun misije u Afganistanu i na račun Ruske Federacije, čiji je predstavnik na Vijeću sigurnosti također dignuo ruku za tu misiju, pitao ga je Ivo Davor Stier (HDZ)? Rusija je dignula ruku, no nije poslala svoje vojnke, njena je podrška bila samo pro forma, a de facto ona osuđuje američku politiku koja je dovela do katastrofe, ustrajao je Pernar.

Pernar je ustvrdio i kako je površina u Afganistanu na kojem je zasađen opijumski mak porasla 25 puta od odlaska NATO-vojne misije, broj ovisnika o heroinu u Americi 24 puta, a u samom Afganistanu je 3 milijuna ovisnika, dok 400 tisuća ljudi u Afganistanu radi u sustavu proizvodnje droge.

“Vaša razmišljanja na teret snaga NATO-a da čuvaju i proizvode polja makova u Afganistanu su optužujuća i neodgovorna i to izreći u Saboru je presedan”, odgovorio mu je HDZ-ovac Josip Đakić.

Vesna Pusić (Glas) mišljenja je kako Hrvatska treba sudjelovati u mirovnim misijama, ali i dodaje da bi mir bio trajan potreban je razvoj.

“Zato su razvojni projekti s kojima idemo u te zemlje jednako važni kao i sudjelovanje u vojnim misijama”, poručila je Pusić navodeći primjer Afganistana.

Vladin prijedlog da se pripadnici hrvatskih Oružanih snaga upute u šest misija pod patronatom NATO-a, UN-a te Europske unije, obrazložio je državni tajnik Ivić.

U misiji potpore miru RESOLUTE SUPPORT u Afganistanu predlaže se u 2018. uputiti 110 pripadnika Oružanih snaga, u NATO-o misiju na Kosovu 40 pripadnika s dva helikoptera, u EU operaciju potpore miru ATLANTA 25 pripadnika, koliko ih je i sada. Vlada predlaže i da se u UN-ovu operaciju potpore miru u Zapadnu Saharu uputiti do osam pripadnika, a u Indiju i Pakistan do deset pripadnika Oružanih snaga RH.

Što se tiče zapovijednih struktura NATO-a, predlaže se zadržavanje 80 pripadnika. (Hina)