Sabor: SDP-ovac izjavio da Hrvatskom vlada ‘otpadna mafija’

Nacionalno

U nastavku 6. sjednice Hrvatskoga sabora zastupnici će raspravljati o regionalnom razvoju Hrvatske, odnosno izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju kojima se, među ostalima, predlaže nova metodologija izračuna indeksa razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Na dnevnom redu Sabora u četvrtak je i konačni prijedlog zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske čijom se provedbom očekuje niz poboljšanja u oblikovanju i provedbi javnih politika s učincima na razvoj Hrvatske.

Kovač proziva zbog “kriminala najgore vrste i ekocida plodnog tla”

Saborski zastupnik SDP-a Stjepan Kovač poručio je da Hrvatskom vlada “otpadna mafija”, te zbog afere oko odlaganja otrovnog mulja u Međimurju zatražio hitno očitovanje nadležnih institucija, kao i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića.

“Međimurje ne samo da nije prioritet Vladi i državnim institucijama, već se stanovnike tamo ugrožava, truje im se plodno tlo, ugrožava trud poljoprivrednika i zdravlje stanovnika”, ustvrdio je Kovač nakon stanke u Saboru.

Zanima ga kako je moguće da je temeljem javnog natječaja posao zbrinjavanja opasnog mulja dobila tvrtka koja nema ni dozvole niti kapacitete za sanaciju otpadnih voda Grada Zagreba. Pita se i kako je moguće da nitko nije obavio nadzor nad obavljanjem tog posla i tvrdi da je inspekcija znala za “kriminal najgore vrste i ekocid plodnog tla”.

“Dok se neko na smeću bogati građani se truju. Tražim očitovanje nadležnih institucija, neka ministar Tomislav Ćorić dokaže da je svaki kraj Hrvatske jednako važan, a Milan Bandić neka kaže po kojim kriterijima je dodijelio posao tvrtki koja nema dozvole”, rekao je SDP-ovac.

Panenić: Netko mora odgovarati zbog “afere paketići”

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić zatražio je da netko odgovara zbog afere paketića za siromašnu djecu, koji su završili u privatnom dječjem vrtiću.

“Osobno me pogodila dodjela paketića u vrtiću iz Fonda za najpotrebitiju djecu. Jedna televizija to otkrije slučajno, ispadne nova afera, a minstrica pobjegne. Što ti paketi tamo rade i kome su dodjeljeni”, pitao se Panenić nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

“Zna se za koga je Fond za pomoć najpotrebitijima. O tome se netko mora očitovati i za to odgovarati”, poručio je.

Paketići namijenjeni siromašnoj djeci podijeljeni su u srijedu djeci u zagrebačkom privatnom katoličkom vrtiću, a resorna ministrica Nada Murganić i njezina tajnica Margareta Mađerić izbjegle su novinare i nisu objasnile kako su paketi s oznakom Europskog socijalnog fonda tamo završili.

Sabor: U studenom neopravdano izostalo 14 zastupnika, najviše HDZ-ov Lucić

Sa saborskih sjednica u studenom neopravdano je izostalo 14 zastupnika, pa će im mjesečni paušali biti tanji od 150 do 900 kuna, što je slučaj kod HDZ-ova Frane Lucića koji je u prošlom mjesecu izostao šest plenarnih dana.

Tri plenarna dana izostao je SDP-ov Stjepan Kovač, po dva HDZ-ov Davor Miličević, nezavisni Tomislav Saucha i SDP-ov Mihael Zmajlović, pa će im se od mjesečnog paušala, koji iznosi 1500 kuna, oduzeti po 450 odnosno po 300 kuna.

Jedan izostanak i po 150 kuna manje zaradili su HDZ-ovi Dražen Barišić, Pero Ćosić, Željko Raguž, Petar Škorić i Marko Šimić, SDP-ovi Marta Luc Polanc i Mirando Mrsić, HSS-ova Ana-Marija Petin, te zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Da će tako biti u četvrtak je potvrdio Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Od srpnja, kad su se počeli pratiti neopravdani izostanci, broj “markiranata” padao je iz mjeseca u mjesec i činilo se da kazne djeluju pedagoški, no studeni to demantira. Naime, u srpnju je izostalo 26 zastupnika, u rujnu 15, u listopadu 10, a u studenom njih 14. Slijedom toga i iznos kazni za studeni (3600 kuna) veći je od onog za listopad (2400 kuna), a kad se zbroje iznosi za sva četiri protekla mjeseca dolazi se do gotovo 19.000 kuna.

SDP-ovoj Mariji Alfirev, koja je u Sabor nedavno ušla kao zamjena Ivanu Klarinu, te Mostovu Hrvoju Runtiću, Odbor je priznao pravo na odvojeni život, što mjesečno donosi 1000 kuna, a trenutno ga prima oko 90 od 151 zastupnika. Bez tog prava ostao je Mostov Ivan Kovačić koji je zastupnički mandat stavio u mirovanje i otišao iz Sabora.

Pranić umjesto Kovačića

U Hrvatskom saboru u četvrtak je prisegnuo zastupnik Mosta, Ante Pranić koji dolazi kao zamjena za Ivana Kovačića koji je stavio svoj mandat u mirovanje sa 5. prosinca. Kovačić se tako vraća svom izvornom pozivu stomatologiji, no i dalje ostaje Mostov vijećnik u skupštini Splitsko-dalmatinske županije. U saborskim ga klupama od danas nasljeđuje aktualni gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić.

Jutrošnju sjednicu Hrvatski sabor je nastavio već uobičajenim zahtjevima za strankama, koje su zatražili zastupnički klubovi po više različitih tema. (Hina)