SABOR: SDP i HNS pozvali na ratifikaciju Istambulske konvencije

SDP-ovac Joško Klisović u petak je, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pozvao saborske zastupnike na ratifikaciju Istanbulske konvencije, ustvrdivši kako je HDZ to pitanje pretvorio u ideološko, dok su iz HDZ-a odbacivali tu tvrdnju, a zahtjevu za ratifikaciju pridružio se i HNS.

“Brojevi koji postoje u Hrvatskoj o nasilju nad ženama su uzemiravajuće i traže hitnu akciju. Preko 15 tisuća godišnje žena je objekt nasilja njima bliskih osoba. Od 2015. u odnosu na 2013. je 184 posto poraslo nasilje u obitelji nad ženama i takvo stanje nam je neprihvatljivo”, rekao je SDP-ov zastupnik Klisović nakon stanke koju je o toj temi zatražio u Hrvatskom saboru.

Podsjetio je kako je SDP na Međunarodni dan žena u saborsku  proceduru uputio prijedlog o ratifikaciji Istanbulske konvencije kako bi se suzbilo nasilje nad ženama, no, rekao je, do danas nije došao na dnevni red.

Odgovornost za to, kaže Klisović, snosi saborsko Predsjedništvo.

“To nije ideološko pitanje već pitanje zaštite ljudskog digniteta i pitanje civilizacijskih postignuća. Ne može se opravdati nasilje u obitelji. Žalosno je i u EP gledati zastupnike HDZ-a koji se dijele po tom pitanju. U kakvom društvu živimo? Hoćemo li svako pitanje pretvoriti u ideološko pitanje?, upitao je Klisović.

I HNS-ovka Marija Puh smatra kako vremena za čekanje nema te je apelirala da se što prije ratificira Istanbulska konvencija kao korak prema zaštitu ljudskih prava. “Neprihvatljivo mi je da postoje i zastupnici koji ne žele prihvatiti ovaj dokument”, dodala je Puh.

“Ja nisam drugotna i ne želim da moja kćer bude drugotna, da ni jedna žena bude drugotna, nemojmo šutjeti jer nasilje nema opravdanja”, kazala je Puh.

U zadnjih 10 godina u Hrvatskoj je ubijeno više od 300 žena. Policija dnevno intervenira 45 puta zbog obiteljskog nasilja. Svaka treća žena je u Hrvatskoj žrtva je nasilja u obitelji. U prvih osam mjeseci je ubijeno osam žena i to su poražavajući podaci, ocijenila je Puh.

Saborska zastupnica HDZ-a Irena Petrijevčanin Vuksanović odbacila je tvrdnje da je pitanje Istanbulske konvencije ideološko.

“Nismo samo deklarativno protiv nasilja nad ženama. Mi smo  protiv svih oblika nasilja, međuvršnjačkog, navijačkog… Da bi hrvatsko društvo doživjelo transformaciju ključna je koordinacija svih aktera na ovom području jer imamo često situaciju da se od šume ne vidi drvo”, rekla je Petrijevčanin Vuksanović

“Nasilnik je nasilnik neovisno o idelogiji svjetonazoru. Nećemo prihvatiti verificiranje ove teme kao ideološke, Možemo reći da je nasilje sramota, a ne ideologija”, zaključila je HDZ-a zastupnica.

Hina