Sabor: SDP i HDZ se prepucavali o tome kako radi vlada

Foto: Nacionalno

Klubovi SDP-a i HDZ-a i u srijedu su saborsko zasjedanje započeli već tradicionalnim političkim prepucavanjem na temu aktualne politike pa je tako SDP-ov Domagoj Hajduković poručivao kao vlada nije sposobna kontrolirati niti tvrtke u državnom vlasništvu, ponovno se zadužuje, plaće su male, no HDZ-ov Branko Bačić oštro je odbacio takve optužbe ističući “kvalitetan rad vlade po pitanju gospodarstva, socijale, brige o najpotrebitijima”.

U kontekst “bogate tapiserije društveno-političke situacije u Hrvatskoj” Hajduković je stavio i Hrvatske šume kao jednu od strateških tvrtki u vlasništvu RH u kojoj se kaže, ne zna ni tko upravlja ni tko nadzire poslovanje. “U izvatku iz sudskog registra piše i dalje da su osobe ovlaštene za zastupanje Ivan Pavelić, Marija Vekić, Ivan Ištok. To su ljudi koji već godinama nisu u upravi društva”, navodio je Hajduković nakon saborske stanke.

Na mrežnim stranicama tvrtke piše, upozorava SDP-ovac, da je nadzornom odboru istekao mandat 19. ožujku 2016. godine. “Vlada je na svojoj sjednici 2. studenog 2017. godine izvršila neka imenovanja, to se u sudskom registru još uvijek ne vidi. Pa se ja pitam da li je to aljkavost, da li je to jednostavno nesposobnost ili da li je to namjerni nemar”, pitao se Hajduković.

Slično je, kaže, i s HEP-om i ne zna se kada će biti imenovana uprava. “Dakle to su sve strateške tvrtke kojima država očito odgovorno ne gospodari i kako onda očekujete od nas da vam vjerujemo da ćete proaktivno i uspješno riješiti krizu u Agrokoru ako svojim tvrtkama niste u stanju gospodariti”, pitao je vladajuće.

Vlada, kaže, na dugove odgovara novim zaduživanjem, loše je i povlačenje sredstava EU fondova jer “ministrica Žalac ne ubada”, 70 posto zaposlenih radi za bruto plaću od 3 do 5 tisuća kuna, pa nije ni čudo što mladi iseljavaju.

SDP predlaže konkretne mjere kako zadržati naše stanovništvo u Hrvatskoj, a to je prije svega povećanje plaće, ugovori na određeno vrijeme, vraćanje potpore zapošljavanja mladih.

HDZ-ov Branko Bačić odbacio je prozivke oporbe nazvavši rad vlade “kvalitetnim po pitanju gospodarstva, socijale, brige o najpotrebitijima”.

Netočni su, kaže, navodi da se ministar financija ponovno zadužuje i time povećava javni dug RH. “On ovih dana upravo pokušava postojeći dug Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta koji iznosi oko 5 milijardi i 300 milijuna eura refinancirati, sa zamjenskim kreditima koji bi imali značajniju nižu kamatu”, pojašnjavao je.

Ukoliko uspije, tvrdi, ušteda u državnom proračunu bit će 200 milijuna kuna.

Podsjetio je i kako je krajem prošle godine, prilikom donošenja državnog proračuna povećana minimalna plaća u RH za 167 kuna. “Taj iznos veći je nego povećanje Vlade SDP i Zorana Milanovića u sve 4 godine”, poručio je HDZ-ovac.

Pohvalio se i kako je prosječna plaća iznad 6000 kuna i da je ona porasla ove godine za 6 posto. (Hina)