Sabor: Saslušavanje kandidata za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

FaH

Saborski Odbor za izbor i imenovanja danas je počeo ‘saslušavati’ kandidate koji ispunjavaju uvjete za predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, danas će ih saslušati 17, isto toliko i sutra.

Prvi će na red doći kandidati koji ispunjavaju uvjete za predsjednika, a Odbor će ih saslušavati abecednim redom. Zahvaljujući tome, prvi je saslušan Davorin Ivanjek, član aktualnog Povjerenstva.

Povjerenstvo je do sada pokazalo ozbiljnost i nepristranost u svom radu, javnost je dobro primila njegov rad, ocijenio je Ivanjek.

To tijelo, kaže nema isključivu zadaću kažnjavati dužnosnike, naprotiv, ima snažne mehanizme educirati ih kroz formu davanja mišljenja, a njegov je dojam da dužnosnici žele postupati po zakonu.

Na javni poziv, koji je Odbor raspisao u kolovozu prijavilo se 37 kandidata, od kojih njih 34 ispunjava uvjete, najviše je pravnika -15, potom ekonomista pet, te politologa četiri, više je žena, njih 18, nego muškaraca, kojih je 16.

Formalni uvjeti za izbor u Povjerenstvo su hrvatsko državljanstvo, visoka stručna sprema, s tim da predsjednik mora biti pravnik s pravosudnim ispitom, najmanje osam godina radnog iskustva u struci i istaknuti rezultati rada, neosuđivanost za kaznena djela.

Uvjet je i da članovi Povjerenstva nisu u političkoj stranci pet godina do dana kandidiranja. Mandati predsjednika i članova Povjerenstva traju pet godina i mogu biti birani najviše dva puta.
Za još jedan, drugi mandat prijavilo se cijelo aktualno Povjerenstvo predsjednica Dalija Orešković, članovi Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek, Branka Lukačević-Gregić te Boris Spudić.

U Povjerenstvo žele i Aleksandra Jozić-Ileković, bivša potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), bivša ministrica Bernardica Juretić Rožman, sveučilišna profesorica Antonija Petričušić, GONG-ovci Duje Prkut i Dragan Zelić.