Sabor raspravlja o Ćoriću, Grbin: Pokazao je pravo lice HDZ-a

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Saborski SDP pozvao je u srijedu kolege zastupnike da izglasaju nepovjerenje Tomislavu Ćoriću, ministru gospodarstva i održivog razvoja, a kao njegov krimen navode aferu Krš-Pađene, protuzakonita zapošljavanja, otkup Ine.

Ćorićev odlazak je pitanje definiranja karaktera hrvatske politike, istaknuo je Peđa Grbin (SDP), svjestan da će vladajući podržati Ćorićev ostanak u Vladi. „Odluka je na vama“, poručio im je u raspravi o (ne)povjerenju ministru koju je pokrenulo 40 zastupnika iz svih oporbenih stranaka.

Mirela Ahmetović kaže kako bi u demokratskim zemljama, samo jedna od spomenutih afera bila dovoljna da se premijer zahvali ministru na uslugama i pokaže mu vrata.

„No, ovo je Hrvatska, Ćorić ništa ne radi na svoju ruku i bez potpore, a crpi je iz povjerenja premijera“, izjavila je, dodavši kako je Ćorić ili nesposoban, ili djeluje s namjerom.

„Nadam se da je samo nesposoban“, kazala je te pozvala zastupnike da budu odgovorni prema biračima i Hrvatskoj i izglasaju mu nepovjerenje.

Grbin ministra Ćorića proziva da je svojim djelovanjem pokazao da mu javni interes, briga za opće dobro, a na uštrb partikularnih interesa, nije bitna. „Ćorić je još jednom pokazao pravo lice HDZ-a i njegovog upravljanja državom, pokazao je da je uvijek isto – bio na čelu Sanader, Karamarko, ili danas Plenković”, rekao je Grbin.

Ćorića proziva da je u aferi Vjetroelektrane pogodovao privatnom investitoru koji će zbog toga zaraditi milijarde, koje će platiti hrvatski građani, proziva ga za protuzakonita zapošljavanja, od NP Krka i Nelle Slavice do (Dragana) Kovačevića.

Prije četiri godine, na Badnjak, premijer je najavio otkup Ine, no u četiri godine, u kojima je Ćorić bio zadužen za taj proces, ništa se korisno nije događalo, naveo je Grbin, dodavši kako je „Ćorić, valjda u službi svojih mađarskih gospodara, napravio jako puno da se vrijednost Ine smanji“.

Ahmetović pak poziva USKOK da ispita odnos Ina- Mol-Janaf jer, kaže, postoji osnovana sumnja da su aktivnosti oko zatvaranja rafinerije u Sisku i Janafove usluge (…) motivirane koruptivnom pozadinom.

Zastupnica tvrdi i kako oporbi nije drago da mora propitivati rad ministara ili Vlade, jer to implicira izigrano povjerenje, nesposobnost u upravljanju državom ili inkriminirane radnje koje ovoj zemlji oduzimaju pravo na budućnost.

„Ne postoji ništa jadnije, nego kad bespomoćno moramo gledati upropaštavanje javnog interesa u korist bezdušnog, rođačkog kapitalizma koji se valja preko generacija ljudi u Hrvatskoj pod vladavinom jedne te iste stranke i njenih komesara“, rekla je zastupnica.