Sabor: Rasprava o saborskom Poslovniku do jutra

Foto: Nacionalno

Saborska rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika, koja je započela u četvrtak nešto prije ponoći, trajala je cijelu noć i nastavlja se tijekom jutra jer je oporba poslije svake rasprave koristila poslovničko pravo na stanku prosvjedujući zbog toga što nije udovoljeno njezinu zahtjevu da se rasprava o toj točci prebaci za petak prijepodne.

U zahtjevima za stankama izmjenjivali su se klubovi Mosta, SDP-a, Živog zida i Glasa nakon kojih su zastupnici govorili o raznim temama, dizel vozilima, otpadu, Dalmatinskoj zagori, učiteljima, BDP-u, LNG terminalu pa čak i četvrtom poglavlju Evanđelja po Mateju.

“Ovo je povijesni trenutak, nikad Sabor nije zasjedao duže od 3,25 sati”, ustvrdio je Gordan Maras (SDP) i izrazio nadu da će vladajući shvatiti kako se nište ne može postići na silu.

Njegov stranački kolega Aresen Bauk cijelu situaciju da se raspravlja tijekom cijele noći nazvao je teatrom apsurda.

“Ovo se nije smjelo dogoditi”, kazao je Robert Podolnjak (Most), dodavši da se za temu promjena Poslovnika pripremao dugo, ozbiljno joj pristupio i da mu je neobično raspravljati o tome u rano jutro.

Tvrdoglavnost vladajućih da oni odlučuju o tome kad ćemo raspravljati sada im se obilo o glavu, konstatirala je Anka Mrak Taritaš (Glas). Smatra također da će se predložene odredbe novog Poslovnika teško provoditi, poput prava na samo tri replike.

Nikola Grmoja (Most) predviđa da će se rasprava o Poslovniku odužiti do podneva.

Ranije tijekom rasprave slijedom kritika oporbe da Željko Reiner ne može istovremeno biti i predsjedavajući i predlagatelj, predsjedanje je ponovno preuzeo Milijan Brkić.

U raspravi isprekidanoj stankama, pozivanjem na povrede Poslovnika i nizom replika, oporba je kritizirala prijedlog smatrajući da ih se izmjenama želi ušutkati i ograničiti im se sloboda govora odnosno kritika Vlade, dok je HDZ tvrdio da se samo želi unaprijediti kvaliteta saborskih rasprava. (Hina)