Sabor: Promovirati i nagrađivati volonterski rad

I vladajući i oporba u petak su, u saborskoj raspravi o izmjenama Zakon o volonterstvu, bili složni u ocjeni da su volonteri koji nesebično daju svoje znanje i vještine dragocjeni za društvo, a naglasili su i potrebu većeg promoviranja i nagrađivanja volonterskog rada.

„Volonterstvo je zaista dragocjeno za društvo gdje volonter daje nesebično i svoje znanje i vještine i svoje slobodno radno vrijeme na raspolaganje”, istaknula je Nada Murganić (HDZ).

S ciljem dodatne promocije volontiranja predložila je vrednovanje tog rada primjerice kroz bodovanje pri upisu na studij.

„Zašto ne bi djeca imala neke dodatne bodove za volontiranje, prednosti za upis u srednju školu, ili fakultete”, pita također Rada Borić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Da treba dodatno vrednovati volonterski rad smatra i Andreja Marić (SDP) posebno istaknuvši liječnike volontere koji su nesebično pomagali tijekom pandemije i potresa. Za studente volontere predlaže dodatno bodovanje na fakultetu u smislu izbornih predmeta.

Marija Selak Raspudić (Most) naglašava prednosti sudjelovanja u volonterskim aktivnostima ali pri apliciranju za inozemne stipendije. „Ukoliko je sustav dobro ustanovljen od volonterstva možete profitirati”, ustvrdila je Selak Raspudić (Most).

Volontiranje mora biti i dio odgoja, dio učenja u vrtićima i osnovnim školama, dodala je Anka Mrak Taritaš (Glas). Upozorava međutim kako volontiranje nikako ne može biti zamjena za stažiranje ili pripravništvo.

Ivana Posavce Krivec (SDP) kazala je da taj oblik društvene aktivnosti treba izdizati kao najveće vrijednosti društva, dalje razvijati i prilagođavati.

Volonterstvo je područje koje se iznimno brzo razvija i raste, u 2019. imali smo 64 280 volontera i preko tri milijuna sati volontiranja, kazala je Vesna Bedeković (HDZ).