Sabor: prijedlog ovršnog zakona – nema deložacija tijekom zime

Zastupnici Hrvatskog sabora rad će u četvrtak nastaviti raspravom o prijedlogu ovršnog zakona kojim se želi uravnotežiti postojeći sustav ovrhe, uz uvažavanje potrebe da se postupak provodi brzo i ekonomično.

Njime se također štiti dostojanstvo ovršenika pri čemu se uvodi pravilo da se ovršenik ne može deložirati iz nekretnine u kojoj živi u zimskom razdoblju.

Zakonom se ovršni postupak vraća pod isključivi nadzor suda, odnosno sudska nadležnost postaje pravilo, ističu predlagatelji.

Postupak se pokreće i vodi korištenjem sredstava elektroničke komunikacije te korištenjem propisanih obrazaca, čime se postupak pojednostavljuje.

Osim toga, navodi predlagatelj, povećava se razina zaštite dužnika na način da se uvodi predpostupak, u kojem će se dužnika opomenuti prije donošenja rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave.

Prijedlogom se povećava stupanj sigurnosti dostave pismena, što je bio jedan od učestalijih prigovora ovršenika, a troškovi postupka se višestruko smanjuju i fiksiraju.

Nema deložacija tijekom zime

Predlaže se i pravilo po kojem se ovršenika ne može deložirati iz nekretnine u kojoj živi u zimskom razdoblju, te se proširenjem kruga primanja izuzetih od ovrhe omogućava ovršenicima pravo na dostojanstven život.

Predloženi zakon nastavak je Vladinih mjera usmjerenih na rješavanje problema blokiranih građana, nakon što su lani u srpnju usvojeni Zakon o otpustu dugova fizičkim osobama, Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i izmjene Zakona o stečaju potrošača.