Sabor prihvatio sporazum CETA

Izvor: Nacionalno

Sabor je sa 103 glasa ZA potvrdio Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade CETA. Nije prošao prijedlog Mosta da se o zakonu provede i drugo čitanje, jer, rekla je Ivana Ninčević Lesandrić, za to ima vremena. Živi zid apelirao je da se sporazum ne prihvati.

Branimir Bunjac upozorio je na štetnost zakona CETE, trgovinskog sporazuma s Kanadom. Upozorio je da smo se istupom iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom spasili blamaže, no prihvatimo li sporazum CETA-u, da ćemo arbitražu imati svaki dan.

“Iz te arbtrtraže nema van i nitko nas neće moći spasiti. Tim sporazumom stvaramo paralelni pravni sustav u Hrvatskoj, kojim bilo koja američka ili kanadska tvrtka ima pravo tužiti Hrvatsku međunarodnom sudu da se provede arbitraža”, rekao je Bunjac.

Naveo je primjer projekta Eureko gdje je korporacija tužila poljsku vladu koja je morala platiti dvije milijarde eura.

“Ima li goreg kolonijalnog ugovora od CETA-e? U njemu doslovce piše da sve što nije dio sporazuma, što nije navedeno u njemu, je njegov dio. To je logika sporazuma CETA. On predviđa da predsjednici korporacija imaju pravo suodlučivati o donošenju propisa u republici Hrvatskoj čak i na lokalnoj razini”.

Bunjac je upozorio i da ovim ugovorom koji Hrvatska donosi osigurava se samo 1 posto rasta BDP-a, a da će domaća proizvodnja biti u potpunosti uništena.

“Vode ćemo morati davati u koncesiju bez otpora, uvoditi GMO bez otpora.
Ovakav zakon ne samo da je anithrvatski već i duboko anticivilizacijski. Na Novom Zelandu zbog utjecaja korporacija je zabranjen uzgoj hrane u vrtovima i prodaja sjemenja. Eu je već htjela uvesti zakon da će biti zabranjen uzgoj hrane iz autohtonih sorti”.