Sabor prihvatio Godišnje izvješće Vlade, Plenković: Pred nama su izazovni mjeseci

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova prihvatio Godišnje izvješće Vlade, a premijer Andrej Plenković pritom je ocijenio kako je aktualna godina po mnogo čemu posebna, te poručio kako će mjeseci pred nama biti teški i puni novih izazova.

Premijer je pritom izrazio uvjerenje da ćemo zajedno uspješno prebroditi sve poteškoće, kako bi Hrvatska, ostala što sigurnija zemlja.

Pozvao je na odgovornost, požrtvovnost i solidarnost.

“Ovo je vrijeme odgovornosti svakog od nas, jer bi neodgovornost bila pogubna, ovo je vrijeme požrtvovnosti svakog od nas, jer čuvajući jedni druge pridonosimo zajedničkom uspjehu, ovo je vrijeme solidarnosti cijele nacije, jer nam umjesto štetnih podjela treba jedinstvo”, naglasio je.

Plenković je najavio da će Vlada nastaviti osiguravati spremnost javnozdravstvenog sustava u borbi protiv pandemije i svu potrebnu opremu kako bi se sačuvali ljudski životi, zdravlje građana i gospodarstvo, te istodobno raditi na dostupnosti, kvaliteti i učinkovitosti zdravstvene zaštite i modernizaciji zdravstvenog sustava.

Osnovnim smjerovima djelovanja u idućih godinu dana označio je smanjivanje neizvjesnosti i jačanje sigurnosti – zdravstvene, društvene i gospodarske.

Najvažnijim područjima dugoročnog djelovanja istaknuo je poticanje demografske revitalizacije države, smanjivanje iseljavanja gospodarskom i poreznom politikom, ravnomjeran regionalni razvoj i jednake prilike za sve građane, modernizaciju željeznica, cesta, bolnica, škola i vrtića.

Najavio je povećano ulaganje u poljoprivredu te jačanje hrvatskog sela, smanjenje energetske ovisnosti o uvozu, osiguranje dostupnije, čišće i jeftinije energije.

Najavio je i nastavak povećanog ulaganja u obrazovanje, poboljšanje kvalitete obrazovnog sustava, jačanje digitalizacije u obrazovanju i općenito veće ulaganje u digitalizaciju.

Premijer je naglasak  stavio i na promicanje tolerantnijeg ozračja u društvu, ali i na suzbijanje govora mržnje te lažnih vijesti koje potiču diskriminaciju, nesnošljivost, radikalizaciju i nasilje.

Opetovao je snažnu podršku borbi protiv korupcije. Nema nedodirljivih, a kad je riječ o kaznenim djelima povezanim s korupcijom, ne zanima nas ni stranačka pripadnost, ni ime i prezime, ni obnašana dužnost, i to ne smije biti prepreka ni DORH-u ni policiji, poručio je.

Većinom glasova, sa 78 glasova ‘za’, Sabor je prihvatio i premijerova Izvješća o sastancima Europskog vijeća u listopadu u Bruxellesu.