Sabor: Podrška EU uredbi koja ukida geoblokiranje

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Saborski zastupnici podržali su u srijedu prijedlog zakona o provedbi uredbe EU-a kojom se ukida geografsko blokiranje, diskriminirajuća praksa koja potrošačima na internetu onemogućuje kupnju proizvoda i usluga iz neke druge države članice.

Ukidanje geografskog blokiranja dovest će do povećanja e-trgovine i većeg izbora te sigurnosti za potrošače i trgovce u prekograničnim transakcijama, kazala je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Žigman predstavljajući konačni prijedlog zakona o Uredbi EU-a o rješavanju pitanja neopravdanog geografskog blokiranja i drugih oblika diskriminacije na unutarnjem tržištu na temelju državljanstva, mjesta boravišta ili mjesta poslovnog nastanka klijenata.

Zahvaljujući toj uredbi svim internetskim kupcima u EU-u omogućava se kupovanje pod istim uvjetima bez obzira iz koje su zemlje, bez da ih se pritom blokira ili automatski preusmjeri na drugu internetsku stranicu na temelju države u kojoj se nalaze.

Prema istraživanju koje je provela Europska komisija, 63 posto internetskih stranica nije dopuštalo građanima EU-a kupnju iz druge članice.

D.Prša/H.