Sabor: Oštrije kazne za nasilnike, ovršni zakon u treće čitanje,

Glasanje u Hrvatskom saboru

Hrvatski sabor u petak je u treće čitanje poslao Prijedlog Ovršnog zakona, pooštrio je kazne za obiteljsko i spolno nasilje te je utvrdio da će se napad na učitelja i socijalnog radnika tretirati kao napad na službenu osobu.

Izmijenio je, naime, Kazneni te zakone o zaštiti od nasilja u obitelji i o kaznenom postupku, povećao okvire za kažnjavanje niza kaznenih djela. 
Donijetim zakonima na drugačiji je način definirano kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka i ono je kao posebno kazneno djelo brisano te je inkorporirano u kazneno djelo silovanja. Povećane su kazne za silovanje te, ovisno o težini djela, iznose najmanje jednu do 10 godina zatvora.
Veće su kazne predviđene i za bludne radnje i spolno uznemiravanje. 
Iz zakona je brisano kazneno djelo teškog sramoćenja koje je posebno pogađala novinare koji su njegovo brisanje tražili već nakon prve nepravomoćne presude nakon što je to kazneno djelo uvedeno Kaznenim zakonom 2011., koji je na snagu stupio 2013. godine.
Izmjenama Zakona o kaznenom postupku uređeno je uvođenje elektroničkog nadzora, odnosno elektroničke narukvice i to prvenstveno osoba u istrazi.  Prevladao je, naime, stav kako nema razloga da okrivljenici u istrazi budu u zatvorima, nego će ih se nadzirati elektronički.

Ovršni zakon u treće čitanje
Uz objašnjenje da je na njegov konačan tekst podnijet veći broj amandmana, Sabor je Ovršni zakon poslao na još jedno, treće čitanje kako mu je to predložila Vlada koja je zakon izradila. 
Donio je zakone o biljnom zdravstvu, o genetski modificiranim organizmima, o provedi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja ove godine o Europskoj građanskoj inicijativi. 
Prijedloge zakona o progašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te o prijenosu osnivačkih prava nad vukovarskom bolnicom sa županije na državu uputio je u drugo čitanje.  
Prihvatio je Programsko i financijsko izvješće HOO, te Izvješće o radu HAZU-a u prošloj godini, donio nekoliko kadrovskih odluka, Daniela Glunčića, koji odlazi na novu dužnost, razriješio je dužnosti predstojnika Ureda predsjednika Sabora.  

Odbijen SDP-ov prijedlog
 Sabor je odbio SDP-ov prijedog da izmjeni Zakon o izboru predsjednika i propiše da su i na njima birački odbori višestranački. 
 SDP-ovce je, pak, posebno razljutilo što su vladajući odbili raspravu o njihovu amandmanu da se briše odredba da je birač obvezan potpisati preuzimanje glasačkog listića.  
 “Čega vas je strah”, upitao ih je Peđa Grbin (SDP), dodavši kako je potpuno neuobičajeno da se ne odobrava rasprava o amandmanima.
 Pokazali ste pravo lice, ono što vam odgovara na svim drugim izborima, ne odgovara vam na predsjedničkima, jer očito sa figom u džepu želite muljati, krasti, no krađu vam nećemo dopustiti, izjavio je Grbin.
 HDZ-ovi zastupnici na to su mu žestoko odgovorili.  
“Ajde, molim vas, govoriti o građi je neprimjereno, ne znam ni za jedan slučaj građe do 90-ih”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 
Izrečena je strašna objeda i laž, dodao je akademik Željko Reiner koji u SDP-ovim prozivkama vidi stvaranje alibija za izborni gubitak Zorana Milanovića, SDP-ova kandidata. 
Vaše su izmišljotine čisti alibi,  jer je vaš kandidat Hrvatsku gospodarski bacio na koljena, posvađao nas sa svima od liječnika i profesora do Špičkovine, podsjetio je Reiner. 
Sabor je u petak završio redovno ovogodišnje zasjedanje, novu sjednicu  počinje 15. siječnja iduće godine.