Povezite se

Politika

Sabor: Oporba zatražila sigurnosnu provjeru kandidata za državnog odvjetnika

Objavljeno

-

Oporbeni zastupnici u srijedu su u raspravi o razrješenju Dražena Jelenića s dužnosti glavnog državnog odvjetnika, izrazili sumnju da će se išta promijeniti s novim državnim  odvjetnikom bez prethodne sigurnosne provjere, a tražili su i da se ispita sudjelovanje zastupnika i članova Vlade u tajnim organizacijama.

U raspravi o razrješenju Dražena Jelenića koji je podnio ostavku nakon reakcija na njegovo članstvo u masonskoj loži, Peđa Grbin (SDP) ponovno je zatražio da se kroz izmjene Zakona o državnom odvjetništvu vrati sigurnosna provjera kandidata, što u slučaju imenovanja Jelenića nije bio slučaj.

„Mi u zakonu nemamo kriterije za definiranje članstva u organizacijama koje nije kompatibilno s dužnošću glavnog državnog odvjetnika“, rekao je Grbin zatraživši zakonske izmjene kako bi se to preciziralo.

Ti kriteriji su nam nužni, poručio je.   

Mostov zastupnik Nikola Grmoja upitao je hoće li se pokrenuti stegovni postupak protiv Jelenića koji je, kaže, o članstvu u masonskoj loži trebao obavijestiti svog nadređenog.

 Grmoji je indikativno i što Jelenić u Saboru, prilikom imenovanja, nije dobio potporu samo vladajuće većine, nego i dijela oporbe, SDP-ovih Orsata Miljenića i Peđe Grbina te Gorana Aleksića (SNAGA).

„Zašto su tada Grbin i Miljenić, sadašnji predstojnik Ureda predsjednika Repubilike, u dogovoru sa svojim klubom, podržali Jelenića, što se iza toga krije?“ upitao je Grmoja.

Predložio je i da se od saborskih zastupnika i članova Vlade zatraže izjašnjavanje jesu li članovi masonskih i tajnih organizacija kao i zakonske izmjene koje bi predviđale kaznenu odgovornost za prešućivanja informacija pred saborskim odborom.

Zekanović: Koliko je u Saboru članova masonske lože?

Hrastovu Hrvoju Zekanoviću i Marinu Škiboli (Nezavisna lista mladih) nije jasno zašto Jelenić mora otići s dužnosti.

„Nije jasno zašto se razrješuje glavnog državnog odvjetnika“, ustvrdio je Škibola, dok je Zekanović zatražio da se saborskim zastupnicima predstave konkretni razlozi za Jelenićevu smjenu.

„Neka se ispita radi li organizacija, čiji je Jelenić član, protiv Hrvatske!, zatražio je Zekanović. Pozvao je i da se ispita koliko članova masonske lože ima u Saboru i Vladi te ustvrdio kako se „to ne radi jer bi se otkrilo da su mnogi zastupnici članovi tajnih organizacija“.

 Vesna Pusić (Glas) ustvrdila je pak da se glavnog državnog odvjetnika smjenjuje s pogrešnom argumentacijom. On je bio pristran i neprofesionalan i zbog toga ga se treba smijeniti, a ne zbog članstva u jednoj legalnoj organizaciji, poručila je Pusić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obrazlažući Vladin prijedlog razrješenja Dražena Jelenića rekao je da je Jelenićevo članstvo „u jednoj organizaciji“ postalo smetnja u postupanju u konkretnom predmetu.

Na zahtjev nezavisnog Marka Vučetića da se Jelenića procesuira ako je kao mason kršio zakon, Bošnjaković je odgovorio kako nema dokaza da je glavni državni odvjetnik radio nezakonito.

„Došlo je do gubitka povjerenja vezano uz jedan predmet. Dužnost glavnog državnog odvjetnika ne može obnašati nitko tko nema povjerenje javnosti. Biti glavni državni odvjetnik znači biti samostalan i neovisan“, rekao je ministar te dodao da bi Vlada smijenila Jelenića da nije sam podnio ostavku.

Jovanović upitao Bošnjakovića što Vlada skriva neobjavljivanjem izvješća GRECO-a

SDP-ov Željko Jovanović iskoristio je raspravu o Jeleniću da upita ministra pravosuđa zbog čega taji pred hrvatskom javnošću podatke iz evolucijskog kruga antikorupcijskog tijela Vijeća Europe GRECO-a.  Jovanović je rekao da je riječ o izvješću sprječavanju sukoba interesa u tijelima izvršne vlasti i sukobu interesa. Izvješće je, kaže, objavljeno krajem prošle godine, a po neslužbenim informacijama, nije u Hrvatskoj još objavljeno jer nije prevedeno. Jovanović smatra da Vlada na taj način skriva prozivke koje je dobila od GRECO-a  zbog opstrukcije rada povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

„Niste u stanju prevesti nekoliko stranica. Što skrivati, da li skrivate da ste prozvani zbog opstrukcije?“, upitao je Jovanović.

Politika

Sinčić: Pogođenima potresom stopostotno obeštećenje

Published

on

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u ponedjeljak je predsjedniku Hrvatskog sabora predao peticiju s potpisima više od dvije tisuće građana iz potresom pogođenih naselja u kojoj traže stopostotno obeštećenje građana u slučaju elementarne nepogode, bez obzira na postotak oštećenja.

“Ovakav stoljetni događaj kao što je potres u Zagrebu, koji se nije dogodio još od 1880. godine zaslužuje poseban tretman. Građani zaslužuju da im se sanira šteta u iznosu 100 posto“, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare ispred Sabora.

Peticija je krenula iz Markuševca i brzo se proširila po Prigorju i ostalim potresom pogođenim područjima, a do danas je, u samo dva dana, prikupljeno 2100 potpisa, dodao je.

Peticiju poduprlo i desetak saborskih zastupnika

Peticijom se podupire prijedlog zakona Živog zida kojim se traži stopostotno obeštećenje građana u slučaju elementarne nepogode, bez obzira na postotak oštećenja.

Sinčić je izvijestio da je podršku peticiji dalo i desetak saborskih zastupnika te najavio da se peticija nastavlja sve dok se ne uvaže potrebe građana.

Prijedlog zakona koji je Živi zid u petak uputio u saborsku proceduru predviđa transparentno prikupljanje i namjensko trošenje novca te parlamentarni i građanski nadzor trošenja tih sredstava kako bi se izbjegle malverzacije i preplaćivanja kakve su se, rekao je, događale nakon poplava u Gunji.

Sinčić je istaknuo da postojeći zakonski instrumenti nisu dovoljni jer Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda obeštećuje najviše pet posto i to u slučaju da je oštećenje na kući veće od 60 posto.

Akcija Zajedno za Zagreb nije dovoljna, potrebno je osnovati Fond za pomoć žrtvama potresa

“Akcija ‘Zajedno za Zagreb’ koju je otvorila Vlada svodi se na humanitarnu akciju i sramotno je da država nije u stanju sustavno sanirati štetu koja je nastala elementarnom nepogodom, već se oslanja na donacije građana”, poručio je Sinčić, koji je i europarlamentarni zastupnik.

Sve zastupnike pozvao je da podrže zakonski prijedlog o osnivanju Fonda za pomoć žrtvama potresa u Zagrebu 2020.

Ucitavanje vijesti

Politika

Snaga predlaže obustavu plaćanja kredita, zabranu otpuštanja radnika i ovrha

Published

on

Izvor: Nacionalno

Stranka Snaga predložila je u otvorenom pismu Vladi mjere za spas Hrvatske, njenih građana i poduzetnika u vrijeme krize, koje obuhvaćaju privremenu obustavu naplate kredita, zabranu ovrha i otpuštanja radnika te smanjenje plaća i poticanje poduzetnika.

Kroz 16 prijedloga stranka traži i zaustavljanje tijeka zateznih kamata na dospjela dugovanja do kraja 2020., deblokadu računa građana te obustavu plaćanja svih davanja koja nisu nužna, poput komunalija, naknada, poreza i prireza.

Plaće, smatraju, treba sljedeća tri mjeseca smanjiti svima jednako, a uz zabranu otpuštanja radnika potrebno je reorganizirati rad i gdje je moguće prenamijeniti djelatnost

Snaga se založila i za podršku malim poduzetnicima, prije svega proizvođačima prehrambenih proizvoda, oslobađanjem svih davanja te za poticaj građanima da kupuju domaće proizvode.

No, poreznim dužnicima koji godinama odbijaju platiti porez, a na računima imaju veće prihode, među kojima ima i političara treba izvršiti trenutnu prisilnu naplatu i novac rasporediti za potrebno.

Predlažu i obustavu projekata koji nisu od vitalne važnosti te zabranu gradnje spomenika, fontana i drugih dekorativnih građevina.

Građanima čiji su domovi stradali u potresu treba osigurati brz i siguran povratak u njihove domove te povesti računa i o samostalnim zanimanjima koja nemaju redovite prihode, poručuju iz Snage.

Mjere za koje smatra da su nužne za spas Hrvatske, svih njezinih građanki i građana te hrvatskih poduzetnika uslijed krize nastale epidemijom virusa COVID-19, stranka već je ranije iznijela u javnosti, no sad se otvorenim pismom odlučila izravno obratiti Vladi.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP traži da Sabor zasjeda svaki radni dan dok traje epidemija

Published

on

Klub zastupnika SDP-a traži da Hrvatski sabor ne prestaje s radom dok traje epidemija koronavirusa te da zasjeda svaki radni dan od ponedjeljka do petka, a ne po dosadašnjoj praksi od srijede do petka, priopćio je SDP-a u ponedjeljak. 
 

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u ponedjeljak je pismom od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zatražio da se nastavi aktualna, 16. sjednica koja je prema ranije utvrđenom planu trebala završiti 3. travnja te da Hrvatski sabor zasjeda svaki radni dan. 

Na dnevnom redu 16. sjednice nalazi se još 81 neraspravljena točka, a Klub zastupnika SDP-a je u petak, 27. ožujka u saborsku proceduru uputio još devet zakona s ciljem pomoći gospodarstvu u ovoj krizi koje bi, smatraju u SDP-u, čim prije trebalo raspraviti na plenarnoj sjednici. 

Uz odluke o nastavku 16. sjednice i zasjedanja svakog tjedna od ponedjeljka do petka, SDP predlaže da se na sjednici Predsjedništva Hrvatskog sabora, zakazanoj za 1. travnja, donesu odluke da će prednost pri uvrštavanju točaka u tjedni raspored imati točke vezane uz ublažavanje zdravstvenih i gospodarskih posljedica epidemije koronavirusom.

Nadalje, predlažu da se broj zastupnika kojima je dozvoljen istovremeni boravak u dvorani održavanja plenarne sjednice određuje po jednakim kriterijima kao za određivanje broja zastupnika po Klubovima koji mogu postaviti pitanje na aktualnom prijepodnevu te da se sjednice radnih tijela Hrvatskog sabora i Predsjedništva Hrvatskog sabora u izvanrednim okolnostima mogu održavati i putem videokonferencija.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije