Sabor: Oporba upozoravala na političko zapošljavanje u poduzetničkim centrima

U raspravi o izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture saborska je oporba u srijedu upozoravala na političko zapošljavanje u centrima za potporu poduzetnicima, a SDP-ov Gordan Maras ustvrdio je kako se zakon mijenja samo zato da bi se dijelila državna zemlja općinskim načelnicima i gradonačelnicima.

“Što se tiče samoga povećanja konkurentnosti investicija, od toga neće biti ništa jer je Hrvatska na duplo nižem prosjeku stranih pojedinačnih investicija od razine EU i da nemamo turizma takvih investicija niti ne bi bilo”, poručio je Maras.

S njim se ne slaže HNS-ova Božica Makar.

“Ne mogu shvatiti da bi se zakon radio kako bi se dijelila državna zemlja lokalnim čelnicima. Oni trebaju zemlju da dovedu poduzetnike, zaposle ljude i razvijaju svoj kraj. Što će njima osobna ta zemlja”, čudila se Makar.

HDZ-ov Tomislav Klarić poručio je kako takve Marasove tvrdnje sramote Sabor kao instituciju.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić uvjeren je da će predložene izmjene Zakona o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture poboljšati poduzetničku klimu. U njihov sustav uključuju se  i slobodne zone, a zemljište u vlasništvu države moći će se darovati ako je u postojećim zonama popunjenost 50 posto, a ne više 66 posto. Ukida se i ograničenje od 20 kilometara od granice postojeće poduzetničke zone.

Mostovka Ivana Ninčević Lesandrić iz Mosta u raspravi je upozorila na političko zapošljavanje u centrima za potporu poduzetnicima koje osniva lokalna samouprava.

“Inkubator u Solinu, koji je osnovan od strane jedinice lokalne samouprave. Oni su u svom izvještaju za 2016. godinu kao poduzetnički inkubator, dakle poduzetnička potporna institucija napisali da su organizirali vatromet i ispekli janjetinu. Mene je stvarno sramota to reći, ali to je činjenica”, kazala je.

HDS-ov Branko Hrg  založio se za analizu ukupnih troškova potpornih institucija i nijhove važnosti da se, kaže, vidi gdje su stvarno napravljeni pomaci u poboljšanju poduzetničke klime. Zagovara ideju ‘agroinkubatora’ koji bi, uvjeren je, pomogli OPG-ovima da plasiraju svoje proizvode.

Govoreći o percepciji poduzetnika u Hrvatskoj Ninčević Lesandrić je ustvrdila da se poduzetnik automatski izjednačava sa kriminalcem i lopovom.

“To je krivo, zbog toga što poduzetnici se dijele na poduzetnike i stranačke poduzetnike”, poručila je. (H)