Povezite se

Vijesti

Sabor: Odbijeni svi oporbeni amandmani na zakon kojim se obustavalju ovrhe

Objavljeno

-

Vladin predstavnik odbio je u petak u Saboru sve oporbene amandmane na zakon koji predviđa da se, zbog krize izazvane koronavirusom, ovrhe na novčana sredstva fizičkih osoba obustave na tri, a po potrebi na još tri mjeseca.

Time su posebno nezadovoljni bili ‘mostovci’ koji Vladu prozivaju da je u službi banaka.

Prestanite misliti kako će na vas gledati banke i bankari, Sabor i Vlada trebaju služiti samo narodu, poručio je Nikola Grmoja u izjašnjavanju  o amandmanima na Vladin prijedlog da se dopuni Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Miro Bulj ustrajava da bi, umjesto tri mjeseca moratorij na ovrhe, trebao trajati godinu dana, odnosno dok traju posebne okolnosti izazvane koronavirusom. „Služeći bankama nemate snage uvesti moratorij na kredite i kamate godinu dana“, poručio je Vladi, navodeći kako će banke „masno“ naplatiti obustave.

Vladin predstavnik Zdravko Zrinušić ‘mostovcima’ je tumačio kako bi  brisanje svih rokova stvorilo potpunu pravnu neodređenost, te kako su rokovi koje je predložila Vlada usklađeni s drugim propisima koji su mijenjan u kontekstu epidemije.

Na blokiranima je izgrađen hranidbeni lanac

Slijedom toga, odbio je i SDP-ov amandman da se ovrhe odgode na šest, te po potrebi na još šest mjeseci. Isto je prošao i amandman Ivana Lovrinovića (PH) da moratorij na ovrhe za blokirane ne bude tri mjeseca, nego godinu dana.

U Hrvatskoj je oko 230 tisuća blokiranih, a kada se taj broj pomnoži s brojem članova njihovih obitelji, dolazi se do brojke o 650 tisuća ljudi koji su životno ugroženi i to ne samo od izbijanja epidemije, nego godinama, a za njih nitko ne brine, kazao je zastupnik.

Na blokiranima je, dodao je, izgrađen hranidbeni lanac u kojemu su  banke, odvjetnici, javni bilježnici,  Fina.

Živi zid, odnosno njegov zastupnik Damjan Vucelić, nezdovoljan je što nije prihvaćen njegov amandaman da se obustava ovrha „produži“i na mikropoduzetnike. To se posebno odnosi na one u ugostiteljstvu i turizmu, a zapošljavaju 255 tisuća radnika, rekao je Vucelić.  

Nakon što ih je Vladin predstavnik odbio, o amandmanima će konačnu odluku donijeti zastupnici u podnevnom glasovanju kada se očekuje i donošenje dopuna spomenutog Zakona.  

Ministar financija Zdravko Marić ranije je zastupnicima objasnio da će Fina zastati s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima fizičkih osoba dok traju posebne okolnosti kako bi se olakšao položaj onih kojima dio primanja odlazi na ovrhe.

„Sa provedbom ovrhe se neće zastati samo ako se ona provodi radi namirenja tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta“, rekao je Marić.

Naglasio je da za trajanja posebnih okolnosti, neće teći ni zatezne kamate. Zakon će biti na snazi slijedeća tri mjeseca, uz mogućnost produljenja za još tri, ako posebne okolnosti potraju duže, rekao je.

(Hina)

Crna Kronika

Splitskog gradonačelnika Oparu napala dvojica muškaraca, udarali ga i vrijeđali

Published

on

Izvor: Nacionalno

Splitska je policija u petak kasno navečer izvijestila da je u Ulici Solurat napadnut muškarac ne navodeći njegovo ime, a prema pisanju lokalnih medija riječ je o splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari.

“Oko 20 sati dobili smo dojavu da je u Ulici Solurat fizički napadnut muškarac te su odmah poduzete aktivnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti pod kojima se dogodio incident”, rekla je za Hinu Sanja  Nazlić iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Dodala je da napadnuta osoba nije zatražila liječničku pomoć.

Portal Dalmacija danas pozivajući se na neslužbene izvore navodi da je riječ o gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, kojega su dvojica mladića najprije vrijeđala, a potom ga je jedan od njih udario.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Strašno !!! U jezeru u Zagorju se utopila dvojica maturanata

Published

on

Izvor: Zagorje.com

Prlikom kupanja u Bedekovčanskim jezerima smrtno su stradala dvojica mladića u dobi od 17 i 18 godina, izvijestila je Policijska uprava Krapinsko-zagorska.

Kako javlja Zagorje.com iz vode su ih izvukli bedekovčanski vatrogasci, koja je bila duboka i mutna.

Nakon pokušaja reanimacije, hitnom su prevezeni u bolnicu, no ipak su izgubili bitku za život.

Najžalosnije je to, da su mladići nakon podjele svjedodžbi u SŠ Krapina biciklima se odvezli do bajera na osvježenje i slavlje, koje je nažalost završilo kobno.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Prosvjed u Beogradu, incidenti ispred Skupštine Srbije

Published

on

U nekoliko gradova Srbije i u petak navečer održavaju se antivladini prosvjedi, potaknuti prije tri dana epidemiološkom i političkom situacijom u zemlji, a ispred Skupštine Srbije su nešto poslije 21 sat počeli incidenti.

Večeras je i prosvjednika i policije manje nego prethodnih dana. Ispred zgrade srbijanskog parlamenta postavljena je metalna ograda, a nakon što je stotinjak agresivnih prosvjednika pokušalo ući u parlament, na platou ispred zgrade Skupštine raspoređene su postrojbe žandarmerije i policije.

Prosvjed je počeo mirno, uz blokadu prometa ka središtu grada, a nekoliko skupina agresivnih prosvjednika, od kojih neki s ‘fantomkama’ na licu, bili su vrlo agresivni i prema izvjestiteljima beogradskih medija i u naguravanju potisnuli novinare sa stubišta ispred Skupštine.

Prosvjednici su razbili prozore na zgradi parlamenta.

Oko 21:45 policiji je počelo pristizati pojačanje.

Policija je ranije priopćila da je nakon napada i uboda nožem u svađi ispred parlamenta uhapšen napadač (47) koji je ozlijedio tridesetdvogodišnjeg muškarca. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije