Sabor: Obuljen-Koržinek opovrgava da se novim zakonom zatvaraju arhivi

Foto: Hina

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek odlučno je u srijedu u saborskoj raspravi o novom zakonu o arhivskom gradivu i arhivima opovrgnula Mostove tvrdnje da se njime zatvaraju arhivi.

“Zakonom se značajno liberalizira dostupnost arhivskoga gradiva na način da se ukida rok nedostupnosti od 30 godina. Dakle, javno arhivsko gradivo postaje dostupno odmah od trenutka nastanka”, istaknula je ministrica kulture.

Mostovcima je, među ostalim, sporno pomicanje datuma do kojeg je gradivo dostupno s obzirom na to da je Mostovim izmjenama javno arhivsko gradivo nastalo do donošenja Ustava Republike Hrvatske 22. prosinca 1990. postalo dostupno bez ograničenja, 30 godina od nastanka, uz neke mjere zaštite osobnih podataka. Novim prijedlogom arhivi su dostupni do 30. svibnja 1990.

“Nakon prvog čitanja napravljene su samo kozmetičke promjene zakonskog teksta pa je jasno da zatvaranje arhivskih fondova, posebno onih iz doba komunizma, ostaje i dalje primarni cilj donošenja zakona”, ocijenio je Nikola Grmoja (Most), koji je prozvao ministricu da obmanjuje javnost i govori neistinu.

“Sasvim sigurno nikad ne bih iznosila neistine. Ministrica ne obmanjuje javnost”, odgovorila je Obuljen-Koržinek.

Mostovci predlažu povlačenje konačnog prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima i njegovo upućivanje u treće čitanje jer, kažu, “obiluje nemuštim i pravno nepismenim odredbama” te najavljuju 58 amandmana.

Sabina Glasovac (SDP) smatra da se nepotrebno ušlo u političku borbu pomicanjem dostupnosti javnog arhivskog gradiva koje sadržava klasificirane i druge tajne podatke s 22. prosinca na 30. svibnja 1990. “S pravom kolege postavljaju pitanje koga se time štiti i što se želi sakriti”, istaknula je.

Novim zakonom o arhivskom gradivu i arhivima omogućuje se transformacija javnog arhivskog gradiva iz tradicionalnog u digitalni oblik, definira se stvaranje, čuvanje i predaja toga gradiva u elektroničkom obliku, omogućuje preuzimanje toga digitalnog gradiva i digitalizacija usluge arhiva.

Donošenjem novog zakona predviđa se znatno smanjivanje troškova za sve javne ustanove koje imaju obvezu čuvanja arhivskog gradiva te za gospodarstvo.

Burnom raspravom o zakonu o arhivima, u kojoj nije nedostajalo upadica iz klupa, opomena i pozivanja na povrede Poslovnika, Sabor je završio današnji rad i sjednicu nastavlja u četvrtak.