Sabor: Nije izabrana predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Hina

Hrvatski sabor nije u petak izabrao predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer ni Nataša Novaković ni Dalija Orešković, koja je to tijelo vodila do isteka mandata, 11. veljače, nisu dobile potrebnih 76 glasova, a izabrano je četvero članova Povjerenstva – Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Jozić Ileković i Tončica Božić.

Novaković je dobila 75 glasova, a Orešković 46 glasova, dakle, predsjednica nije izabrana, konstatirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković i objasnio slijedeće korake koji završavaju ponavljanjem glasovanja.

Od 151 zastupnika, za izboru predsjednice glasačke je listiće uzelo njih 127, šest je listića bilo nevažećih.

Glasovanje se ponavlja na prvoj idućoj sjednici

Budući da zakon ne predviđa što se događa u ovakvim situacijama, konzultirali smo saborski Poslovnik, kazao je Jandroković, citirajući članak koji predviđa ponavljanje glasovanja.

U prvom ponavljanju ne mogu sudjelovati kandidati koji su dobili manje od petine, a u drugom oni koji su dobili manje od trećine glasova nazočnih zastupnika. Ako ni u drugom ponovljenom glasovanju pojedini kandidat ne dobije potrebnu većinu, prijedlog za izbor tog kandidata skida se s popisa predloženih kandidata.

Dakle, sukladno Poslovniku morali bi ponovno glasovati o istim kandidatkinjama, budući da sada nema kvoruma to ne možemo napraviti danas, nego ćemo to napraviti na prvoj idućoj sjednici, najavio je predsjednik Sabora.

U međuvremenu će se, kaže, konzultirati Odbor za Ustav i politički sustav kako bi i on dao tumačenje i “najvjerojatnije potvrdu takvog stava”.

Neuspjeli izbor predsjednice Povjerenstva neslužbeno se u petak komentirao kao pokazatelj da HDZ-ova saborska većina, koja broji 78 zastupnika, i nije tako stabilna.

Neslužbeno, propituje se kako će Povjerenstvo raditi bez predsjednika s obzirom na njegove velike ovlasti. Prema zakonu, predsjednik organizira i upravlja radom Povjerenstva, saziva i predsjedava njegovim sjednicama, skrbi o pravilnoj i učinkovitoj provedbi postupaka pred tim tijelom, priprema prijedlog za osiguravanje sredstava za rad Povjerenstva i nalogodavac je za financijsko i materijalno poslovanje Povjerenstva.

Tko su izabrani članovi

Vučetić i Ivanjek bili su članovi Povjerenstva kojemu je mandat istekao 11. veljače.

Vučetić (82 glasa), zamjenica predsjednice Povjerenstva u prošlom sazivu, radila je u Ministarstvu pravosuđa gdje je, uz ostalo, bila i državna tajnica. Godinama je vodila osobni odvjetnički ured, radila kao pravnica u dvije velike tvrtke.

Pravnik Davorin Ivanjek (80 glasova) bio je sudac Općinskog suda u Varaždinu, sudski savjetnik Vrhovnog suda, viši sudski savjetnik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Aleksandra Jozić Ileković (106 glasova) dolazi s mjesta savjetnice ministra uprave. Osam godina bila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), prije toga viša upravna inspektorica Ministarstva uprave, viša savjetnica i zamjenica predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo, stručna suradnica i savjetnica u zagrebačkom Gradskom uredu za zdravstvo.

Tončica Božić (80 glasova) diplomiranja je psihologinja sa specijalizacijom iz psihosocijalnog rada. Od 2016. radi u Hrvatskoj psihološkoj komori, prije toga radila je u Centru za socijalnu skrb Krapina, ministarstvima obitelji i socijalne skrbi, osnovnoj školi, Zavodu za socijalno-zdravstvenu zaštitu odraslih osoba, itd. (H)