Sabor: ‘Ne’ svim oporbenim amandmanima za znanost

Nacionalno

Hrvatska Vlada, a potom i Sabor odbili su u četvrtak sve oporbene amandmane okrenute školstvu i znanosti, odnosno većim izdvajanjima države za njih.

Na tome su posebno ustrajavali Živi zid i SDP, no predstavnik Ministarstva znanosti ponavljao je kako su iznosi osigurani u proračunu dovoljni.

Sredstva nisu dovoljna i ne prate želju da do 2020. godine Hrvatska za znanost izdvaja 1, 4 posto proračuna, kazao je Željko Jovanović (SDP).

Izdvajanja za znanost umanjujete svake godine u postotku, predbacio je predstavniku Ministarstva Branimir Bunjac (ŽZ), ističući da se u europskim državama za zanost izdvajaju milijarde zbog svijesti da takva izdvajanja donose višestruko korist.

Povučen je amandman Kluba HDZ-a da se iznos namijenjen znanstvenim centrima izvrsnosti s društveno humanističkog područja poveća za 1,1 milijun kuna, sa 900 tisuća na dva milijuna kuna, pa se o njemu Sabor nije ni očitovao.

Vlada, a potom ni Sabor nisu prihvatili jedni ‘mirovinski’ amandman, onaj SDP-ova Gordana Marasa, koji je tražio da se sredstva za isplatu invalidskih mirovina povećaju sa 3,7 milijardi na četiri milijarde kuna.

Osiguranih 3, 7 milijardi je dostatno za redovnu isplatu invalidskih mirovina, rekla je predstavnica Ministarstva rada Majda Burić.

Vaša je Vlada dužnosnicima dignula mirovine za deset posto, dakle onima koji imaju po pet, šest tisuća kuna mjesečno dala je još po 500, odnosno 600 kuna, dajte sada sto kuna invalidima rada koji u prosjeku imaju mirovinu od 1900 kuna, a ne kupujte borbene avione, poručio je Maras. (Hina)