Sabor: Mrak Taritaš prozvala rektora Borasa zbog dodjele “sumnjivih počasnih doktorata”

Izvor: FB

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš prozvala je u srijedu u Saboru rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa zbog dodjela “sumnjivih počasnih doktorata sumnjivim tipovima”, te mu poručila kako autonomija sveučilišta nije dozvola za nekvalitetu i poziv da se od njega radi cirkus.

“Svi smo dužni poštivati autonomiju sveučilišta, ona je upisana i u naš Ustav, ali postavljam pitanje – je li autonomija pravo da se bude sve lošiji i beznačajniji”, pitala je Mrak Taritaš u stanci za slobodni govor.

Navela je podatak da je zagrebačko Sveučilište na Šangajskoj listi između 500-tog i 600-tog mjesta, dok su daleko ispred njega i Ljubljana i Beograd. Na Timesovoj svjetskoj listi, kaže, Zagreb je između 801. i 1000. mjesta.

U tom je kontekstu prozvala aktualnog rektora Damira Borasa. “Umjesto da od njega dolaze vijesti o planovima kako ojačati sveučilište, poboljšati mu kvalitetu, on radi cirkus sa dodjeljivanjem sumnjivih počasnih doktorata sumnjivim tipovima”, ustvrdila je Mrak Taritaš.

Zapitala je i koliko je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović pridonio napretku Sveučilišta u Zagrebu ili razvoju znanosti i kulture u Hrvatskoj. “Možda je izumio novi način promijene toka rijeke za potrebe privatne vile”, ironična je Mrak Taritaš.

Čeka nas, kaže, još jedan cirkus. “Počasni doktorat sprema se jednom studentu samog sveučilišta, što je krajnje neobično i pomalo neukusno, ali valjda da se zahvali na dobivenoj nagradi Grada Zagreba u jeku prosvjeda na Filozofskom fakultetu. Boras se ovako želi zapravo odužiti gradonačelniku Milanu Bandiću”, ustvrdila je.

Čelnica GLAS-a u svemu tome vidi neku čudnu logiku jer i Grad Zagreb i zagrebačko Sveučilište iz godine u godinu zaostaju u razvoju i kvaliteti, a prestižu ih i oni kojima su se još donedavno bahato smijali kao zaostalima.