Sabor: Mrak Taritaš pozvala zastupnike da osude Bandićevu izjavu o ‘žetončićima’

foto HINA / Denis CERIĆ /dc

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš pozvala je u srijedu saborske zastupnike da osude izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je zastupnike nazvao ‘žetončićima’ te je apelirala na odgovornost u politici.

„Živimo u vremenu kad je politika skoro prosta riječ i kad naši sugrađani političke stranke obilaze u velikom luku”, ustvrdila je Mrak Taritaš u saborskoj stanci za slobodan govor.

Bandić je, podsjetila je, prije dva dana, nagovještavajući mogućnost novog prelaska saborskih zastupnika u njegov saborski Klub, zastupnike nazvao ‘žetončićima’.

“Kada vladajući imaju svog koalicijskog partnera i kad je to Milan Bandić onda postoji odgovornost vladajućih da sa svojim koalicijskim partnerom malo porazgovaraju”, rekla je čelnica GLAS-a.

Kad gradonačelnik najvećeg grada u zemlji saborske zastupnike nazove ‘žetončići’ to je, poručuje, nedopustivo.

“Odgovornost u politici je nešto o čemu moramo svi razmisliti i svi jednoglasno to ‘žetončići’ trebamo osuditi jer to loše govori o politici političkim strankama i ovom saboru”, pozivala je Mrak Taritaš.

Pupovac pohvalno o obvezi posjeta Jasenovcu

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac pohvalio je inicijativu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak o obvezi osnovnoškolaca da posjete spomen područje Jasenovac, a osudio je ograničavanje slobode medija.

“2017. je svega devet škola posjetilo to strašno stratiše iz Drugog svjetskog rata, lani je bilo više posjetitelja iz Italije nego iz Hrvatske”, navodio je Pupovac u svom obraćanju tijekom stanke za slobodan govor.

Djeca danas, kaže, ne znaju što je ispravno, a što ne, je li dopušten ‘Za dom spremni’ i veličanje ustaštva.

Referirajući se na slobodu medija, Pupovac je kazao kako se ona „od nekih zastupnika želi ugušiti iz saborskih klupa”.

Pupovac je aludirajući na Živi zid koji je svoj sukob s vlasnikom jednog dnevnog lista pretvorio u sukob s novinarkom Jutarnjeg lista koja je u svom tekstu o toj stranci prenijela izvješće Države revizije o njihovim financijama.

“Obračunavate se s radnikom, a ne poslodavcem. Treba napadati mjesto gdje nešto ne valja u sistemu, a ne radnike”, poručio je. 

Zabrinjava ga, kazao je, i činjenica je da javni medij HRT posljednjih mjeseci podiže 33 tužbe protiv drugih medija od kojih dobar dio njih živi od tržišta.

„Zašto? Jer su se borili protiv lažnih vijesti ili govora mržnje? Ne, nego jer je netko primjetio da u nekim slučajevima postoje elementi cenzure. To je razlog zašto ćemo razmisliti da istoj toj televiziji zabranimo spominjanje naša imena”, poručio je Pupovac.