Sabor: Most upozorava na slabo korištenje novca iz europskih fondova

Konferencija za medije Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista

Most nezavisnih lista upozorio je u utorak na slabo korištenje novca iz europskih fondova te je poručio kako se u javnosti dobiva dojam da kao država nismo zainteresirani za ta financijska sredstva.

“Sjećate se podbačaja od 2,7 milijarda kuna u odnosu na ono što je Vlada obećavala da će napraviti, a s obzirom na to koliko se slabo radi, možemo očekivati dvije milijarde kuna manje za Hrvatsku iz EU fondova jer Hrvatska očito ne zna”, poručio je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Očito je, istaknuo je, da ministarstva u čijoj je to ovlasti nisu sposobna iskoristiti financijska sredstva koja Hrvatska ima na raspolaganju.

Osvrnuo se Petrov i na najave koje se ovih dana mogu čuti od predstavnika Vlade kako će se oni u Bruxellesu boriti i objašnjavati zašto nam trebaju ti fondovi. S tim u vezi pozvao je ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i europarlamentarku Ivanu Maletić na “manje riječi, više djela”.

Zajednička poljoprivredna politika koja čini dvije milijarde eura od ukupno 10,7 milijarda pokazat će koliko se katastrofalno loše Hrvatska koristi sredstvima koja su joj dana na raspolaganje, poručio je čelnik Mosta.

Saborska zastupnica Mosta Sanja Čikotić, pozivajući se na podatke dobivene od ministra Tolušića, rekla je da je za mjeru 4, koja je jedina velika mjera kroz koju se može ulagati u konkurentnost poljoprivrede, korisnicima isplaćeno 28 milijuna kuna, a raspisano je natječaja u vrijednosti 2,2 milijarde kuna.

“Poljoprivrednici su tražili sredstva u vrijednosti od čak 2,7 milijarda kuna, a na današnji dan, prema službenom odgovoru ministra Tolušića, svega 19 korisnika je zapravo dobilo novac”, istaknula je.

Čikotić je dodala kako će se tek kad ti korisnici naprave investicije za godinu ili dvije, obnove svoje farme i podignu nove nasade moći govoriti o onome što je uloženo. “Tek potom Europska komisija to može prihvatiti i onda se šalje tih 28 milijuna kuna u Agenciju za plaćanje, oni odobravaju izvještaj i tek su onda ta sredstva ovjerena”, rekla je.

Ministra Tolušića prozvala je da se od travnja 2017. uvođenjem novog modela prikrivaju podatci, a procedure traju još duže. “Primjerice za mjeru 5, a bili ste svjedoci velikih poplava i požara, alocirano je 339 milijuna kuna, a za te štete na terenu isplaćene su 923 tisuće kuna”, podsjetila je Čikotić i dodala kako “nije važno ono čime se Vlada hvali, već je bitno ono što je isplaćeno korisnicima jer je to preduvjet da krenu investicije”.

Predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Tolušić (Most)