Povezite se

Vijesti

Sabor: Maras pozvao građane na jači pritisak prema Bandiću i HDZ-u

Objavljeno

-

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras pozvao je u srijedu Zagrepčane na jači pritisak prema gradonačelniku Milanu Bandiću i HDZ-u, označivši pad GUP-a u Gradskoj skupštini kao jedan od najznačajnijih dana u Hrvatskoj i Zagrebu gdje su građani izvojevali pobjedu nad lošom politikom koja njima upravlja.

 Maras je u iznošenju stajališta SDP-ova kluba zastupnika istaknuo da su gradonačelnik i HDZ u strahu od građana odigrali “mali performans” i pokušali kupiti vrijeme do trenutka kad će opet biti u mogućnosti oteti prostor građanima.

 Građane je pozvao da budu svjesni kako pritisak mora biti još jači jer je, ističe, prevelik strah koji se uvukao u kosti HDZ-u i Bandiću od gubitka od unutarstranačkih i parlamentarnih te lokalnih izbora.

Maras: Jedino pritiskom na Bandića i HDZ možemo doći do promjena

 “Jedino nastavkom pritiska možemo doći konačno do promjena u Zagrebu i Hrvatskoj“, poručio je Maras i dodao da se ti vlastodršci boje samo gubitka izbora.

 Dražen Srpak je u ime Kluba HDZ-a ukazao na probleme u Međimurju gdje se, upozorio je, gotovo na dnevnoj bazi događaju loše stvari koje onemogućavaju miran život i suživot između većinskog naroda i romske manjine.

 “Iz naslovnica portala vrište naslovi o kriminalu i svakim danom sve je više incidenata koje unatoč poduzetim mjerama čine uglavnom isti pojedinci od kojih sad i Romi traže zaštitu, procesuiranje i udaljenje iz naselja u kaznionice ili odgojne ustanove”, rekao je Srpak.

 Upozorio je da u odgojnim ustanovama često nema mjesta, pa kad policija i pravosuđe odrade posao delikventi ostaju gdje su bili i postaju odličan primjer da im nitko ništa ne može. Iznio je podatke Centra za socijalnu skrb Čakovec za 2019. po kojima je zatražen smještaj za desetak maloljetnika s problemima u ponašanju, ali su iz svih domova stizali negativni odgovori.

Srpak: U Međimurju socijalnu pomoć treba namjenski koristiti

 Ustvrdio je da se novac iz socijalne pomoći treba namjenski koristiti, a ne dozvoliti da ga korisnici troše na kocku i alkohol. Srpak je naglasio da Međimurci nemaju posebne zahtjeve, ali žele da se većinskom stanovništvu i manjini osigura mir, pri čemu one koji se bave kriminalom treba kazniti, a procesu integracije, obrazovanja i suživota dati puni naglasak.

 Mnogi Romi koji vrijedno rade dokaz su da se može i trebaju biti primjer ostalima u rušenju predrasuda prema njima, zaključio je HDZ-ov zastupnik.

 Božo Petrov iz Mosta upozorio je pak da u Hrvatskoj vlada epidemija ovisnosti o kocki koja se prešućuje, dok se stupci pune “egzotičnim virusom iz daleke Kine”.

Petrov: U RH gotovo sto tisuća ovisnika o kocki i igrama na sreću

 Po podacima koje je iznio, u Hrvatskoj ima gotovo sto tisuća ovisnika o kockanju i igrama na sreću, a sudbina jednog ovisnika dotiče četiri do osam osoba u njegovoj okolini.

 Petrov smatra da je u Hrvatskoj posložen sustav tako da se kladionice i kasina otvaraju na svakom koraku. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, istaknuo je, 1990.-ih je bilo 35 prodajnih mjesta za igre na sreću, a danas je preko 4000 uplatnih mjesta za klađenje, 75.000 automata, 234 automat kluba, 15 kasina.

 Osim toga, dodaje Petrov, 40 posto maloljetnika kladi se na tjednoj bazi, a 13 posto ima ozbiljnih psihosocijalnih problema, u odnosu na Kanadu gdje taj broj iznosi 1,3 posto. Stoga je pozvao sve, a posebno Vladu da osvijesti problem desetaka tisuća uništenih života i obitelji te nedostatka sustavnog praćenja pojave patološkog kockanja.

Svijet

Austrija zbog koronavirusa obustavila željeznički promet iz Italije

Published

on

Nakon što je izbila sumnja da su dva putnika jednog putničkog vlaka zaražena koronavirusom, vlasti u austrijskoj saveznoj pokrajini Tirolu u nedjelju navečer su do daljnjega zaustavile željeznički promet između Italije i Austrije.

“Pokrenuli smo procese koji su predviđeni u ovakvim situacijama”, priopćila je Austrijska državna željeznica (ÖBB) u nedjelju navečer.

Dvije kompozicije međunarodnog prometa stoje na kolodvoru na prijevoju Brenner i o putnicima se brine osoblje ÖBB-a. Nekoliko kompozicija koje su iz Italije ili preko Italije trebale ući u Austriju su zaustavljene na prijašnjim stanicama.

Regionalni vlakovi iz Innsbruecka prema Brenneru voze do pretposljednje stanice prema austrijsko-talijanskoj granici nakon čega se vraćaju.

Austrijska novinska agencija (APA) je prije toga javila da se radi o vlaku na liniji Venecija-Muenchen.

U Italiji je zabilježeno 152 osobe zaražene korona virusom, tri osobe su dosad umrle.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Plenković započeo posjet Londonu

Published

on

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju navečer u Londonu da će EU nastojati ispregovarati sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom u sljedećih desetak mjeseci, ali je izrazio skepu da je to moguće u tako kratkom roku.

“Mi u Europskoj uniji ćemo pokušati u sljedećih desetak mjeseci doći do kompromisa s Velikom Britanijom temeljem kojega bismo imali prve ugovorne odnose što bi bitno olakšalo gospodarsku i trgovinsku razmjenu, prava državljana Velike Britanije u EU-u i prava europskih građana u Velikoj Britaniji”, rekao je Plenković, obraćajući se okupljenim hrvatskim državljanima u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu.

“Hrvatska će kao predsjedateljica Vijećem EU-a dati svoj doprinos. Koliko možemo osluhnuti, politika je britanske vlade nakon izbora da ne bi htjeli produljavati rok za pregovore, ali iz iskustva znam kako izgleda kada EU pregovora s nekom trećom zemljom i rijetko to ide baš tako brzo. Ako se to dogodi u sljedećih 10 mjeseci bit će to presedan u smislu učinkovitosti”, dodao je.

Hrvatski premijer će u ponedjeljak u Londonu sudjelovati na sastanaku u organizaciji Europske banke za obnovu razvoj (EBRD) na kojem će se razgovarati o investicijskom planu za zapadni Balkan. Na sastanku će biti nazočni premijeri šest zemalja iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva.
Plenković će također imati sastanak i s investitorima, a na tome sastanku će mu se pridružiti potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić. Na kraju će se u sjedištu britanske vlade u Downing streetu sastati s premijerom Borisom Johnsonom.

Premijer Plenković je rekao da će investitorima predstaviti makroekonomsku sliku i sve ono što je ova vlada postigla u svom mandatu: stjecanje investicijskog rejtinga kod dviju agencija za kreditni rejting, smanjivanje javnog duga, uravnoteženi proračun, zdravi rast, što je omogućilo znatno povoljnije kamate i za gospodarstvo i za građane.

Plenković je, govoreći o susretu s Hrvatima u Londonu, rekao da je njegova praksa da se sastaje s našim ljudima prilikom međunarodnih posjeta kad god to može.

“Bez obzira na izlazak Velike Britanije iz EU-a, mi ćemo nastojati unaprijeđivati gospodarsku suradnju. Tu svatko od vas, naših sugrađana, koji ste se pozicionirali u britanskom društvu, gospodarstvu, akademskoj zajednici i drugim institucijama i koji su ključna spona između Ujedinjene Kraljevine i Republike Hrvatske, možete dati svoj doprinos. Nadam se da ćete kao i do sada voditi računa da budete važan dio mozaika u građenju odnosa naše dvije zemlje. Vjerujem da se također okupljate u našoj Katoličkoj misiji, jer bez vaše uloge nema onih snažnih, čvrstih vezanja za naše korijene, za našu tradiciju, za našu vjeru, našu kulturu, običaje i sve ono što nas čini Hrvatima i što nas čini ponosnima na jačanje veza između domovinske i iseljene Hrvatske”, rekao je Plenković, obraćajući se nazočnima u hrvatskom veleposlanstvu u Londonu.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Mladić poginuo u prometnoj nesreći u Rovinju, troje ozlijeđenih

Published

on

Dvadeset četverogodišnji mladić poginuo je, a tri su osobe ozlijeđene u sudaru triju vozila u nedjelju poslijepodne na cesti Rovinj-Rovinjsko selo, u naselju Turnina, izvijestila je Policijska uprava istarska.

Nesreća se dogodila u 16,40 sati na cesti Rovinj-Rovinjsko selo kada je 24-godišnji vozač iz Rovinja osobnim automobilom Hyundai accent, pulske registracije počeo pretjecati automobil Smart kojeg je vozio 72-godišnjak iz Rovinja.

Prešavši u lijevu kolničku traku Hyundai se frontalno sudario s Mercedesom, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 67-godišnjak iz Rovinjskog sela. Od siline frontalnog sudara, Hyundai se odbio do trećeg vozila Smarta, koji se prevrnuo na krov.

Dvadeset četverogodišnji vozač Hyundaia iz Rovinja smrtno je stradao na mjestu nesreće. Ozlijeđena su i druga dvojica vozača, Mercedesa i Smarta,  te 66-godišnja suvozačića iz Mercedesa, također iz Rovinjskog sela, i prevezeni su u pulsku Opću bolnicu, navela je policija.

Očevid su obavili policijski službenici i predstavnik Županijskog državnog odvjetnika. Cesta Rovinj-Rovinjsko selo bila je zatvorena do 20,15 sati, a promet se odvijao obilazno na cesti Rovinj-Bale-Sošići.  

Ucitavanje vijesti

Najčitanije