Povezite se

Vijesti

Sabor: Maras pozvao građane na jači pritisak prema Bandiću i HDZ-u

Objavljeno

-

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras pozvao je u srijedu Zagrepčane na jači pritisak prema gradonačelniku Milanu Bandiću i HDZ-u, označivši pad GUP-a u Gradskoj skupštini kao jedan od najznačajnijih dana u Hrvatskoj i Zagrebu gdje su građani izvojevali pobjedu nad lošom politikom koja njima upravlja.

 Maras je u iznošenju stajališta SDP-ova kluba zastupnika istaknuo da su gradonačelnik i HDZ u strahu od građana odigrali “mali performans” i pokušali kupiti vrijeme do trenutka kad će opet biti u mogućnosti oteti prostor građanima.

 Građane je pozvao da budu svjesni kako pritisak mora biti još jači jer je, ističe, prevelik strah koji se uvukao u kosti HDZ-u i Bandiću od gubitka od unutarstranačkih i parlamentarnih te lokalnih izbora.

Maras: Jedino pritiskom na Bandića i HDZ možemo doći do promjena

 “Jedino nastavkom pritiska možemo doći konačno do promjena u Zagrebu i Hrvatskoj“, poručio je Maras i dodao da se ti vlastodršci boje samo gubitka izbora.

 Dražen Srpak je u ime Kluba HDZ-a ukazao na probleme u Međimurju gdje se, upozorio je, gotovo na dnevnoj bazi događaju loše stvari koje onemogućavaju miran život i suživot između većinskog naroda i romske manjine.

 “Iz naslovnica portala vrište naslovi o kriminalu i svakim danom sve je više incidenata koje unatoč poduzetim mjerama čine uglavnom isti pojedinci od kojih sad i Romi traže zaštitu, procesuiranje i udaljenje iz naselja u kaznionice ili odgojne ustanove”, rekao je Srpak.

 Upozorio je da u odgojnim ustanovama često nema mjesta, pa kad policija i pravosuđe odrade posao delikventi ostaju gdje su bili i postaju odličan primjer da im nitko ništa ne može. Iznio je podatke Centra za socijalnu skrb Čakovec za 2019. po kojima je zatražen smještaj za desetak maloljetnika s problemima u ponašanju, ali su iz svih domova stizali negativni odgovori.

Srpak: U Međimurju socijalnu pomoć treba namjenski koristiti

 Ustvrdio je da se novac iz socijalne pomoći treba namjenski koristiti, a ne dozvoliti da ga korisnici troše na kocku i alkohol. Srpak je naglasio da Međimurci nemaju posebne zahtjeve, ali žele da se većinskom stanovništvu i manjini osigura mir, pri čemu one koji se bave kriminalom treba kazniti, a procesu integracije, obrazovanja i suživota dati puni naglasak.

 Mnogi Romi koji vrijedno rade dokaz su da se može i trebaju biti primjer ostalima u rušenju predrasuda prema njima, zaključio je HDZ-ov zastupnik.

 Božo Petrov iz Mosta upozorio je pak da u Hrvatskoj vlada epidemija ovisnosti o kocki koja se prešućuje, dok se stupci pune “egzotičnim virusom iz daleke Kine”.

Petrov: U RH gotovo sto tisuća ovisnika o kocki i igrama na sreću

 Po podacima koje je iznio, u Hrvatskoj ima gotovo sto tisuća ovisnika o kockanju i igrama na sreću, a sudbina jednog ovisnika dotiče četiri do osam osoba u njegovoj okolini.

 Petrov smatra da je u Hrvatskoj posložen sustav tako da se kladionice i kasina otvaraju na svakom koraku. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, istaknuo je, 1990.-ih je bilo 35 prodajnih mjesta za igre na sreću, a danas je preko 4000 uplatnih mjesta za klađenje, 75.000 automata, 234 automat kluba, 15 kasina.

 Osim toga, dodaje Petrov, 40 posto maloljetnika kladi se na tjednoj bazi, a 13 posto ima ozbiljnih psihosocijalnih problema, u odnosu na Kanadu gdje taj broj iznosi 1,3 posto. Stoga je pozvao sve, a posebno Vladu da osvijesti problem desetaka tisuća uništenih života i obitelji te nedostatka sustavnog praćenja pojave patološkog kockanja.

Svijet

Bosanski Srbi žele rusko cjepivo, a u Federaciji ne

Published

on

Najviši dužnosnici bosanskih Srba najavili su u srijedu kako će tražiti da Bosna i Hercegovina što prije nabavi rusko cjepivo protiv koronavirusa, dok u bošnjačko-hrvatskoj Federaciji BiH kažu da će slijediti odluke koje o tom cjepivu donese Europska unija.

Predsjednik Vladimir Putin u utorak je objavio da je Rusija postala prva zemlja na svijetu koja je dala odobrenje za cjepivo protiv virusa koji uzrokuje covid-19 nakon manje od dva mjeseca ispitivanja sigurnosti i djelovanja toga cjepiva na ljudima.

Taj je potez Moskve izazvao osudu zapadnih medicinskih stručnjaka zbog toga što nisu provedena opsežna i dugotrajna klinička ispitivanja toga cjepiva na velikoj populaciji koja bi pokazala je li cjepivo sigurno za primjenu i učinkovito.

Srpski član kolektivnog predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u srijedu u Banjoj Luci kako je uvjeren da su Rusi temeljito ispitali kvalitetu i učinkovitost cjepiva pa bi ga stoga što prije trebalo nabaviti.

“Ja u to (cjepivo) vjerujem”, kazao je Dodik koji se ranije tijekom dana sastao s ruskim veleposlanikom Peterom Ivancovim.

Predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra kako nema razloga da se odmah ne poduzmu mjere za nabavu cjepiva. “Važno je da… stanemo u red za cjepivo čim se pojavi na tržištu”, kazao je Višković.

No, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković suzdržan je u pogledu ruskog cjepiva i ističe da ga tek treba analizirati.

“Pošto cjepiva spadaju u visokorizične lijekove, nužno je procijeniti ispunjava li cjepivo sve standarde koji se zahtijevaju u našoj zemlji”, kazao je Zemljković novinarima istaknuvši kako u ovom trenutku nema dovoljno informacija da bi se donio bilo kakav zaključak.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je pak kako nitko iz tog entiteta nije kontaktirao Ruse niti se zanimao za cjepivo koje Moskva reklamira.

“Federacija BiH će glede nabave cjepiva slijediti politiku Europske unije, stav svjetskih zdravstvenih stručnjaka i preporuka vodećih istraživača”, kazao je Čerkez za televiziju N1.

Iako visoko decentralizirani ustroj BiH entitetima daje velike ovlasti, uvoz i distrubucija medicinskih proizvoda i lijekova jedno je od rijetkih područja koje je regulirano na džavnoj razini.

Agencija za lijekove BiH ima isključive ovlasti odobravati što se može uvoziti a takve se suglasnosti daju nakon temeljitih provera koje provode ovlaštene medicinske ustanove.

No i u odlukama tog tijela postoje politički uplivi jer se sedam članova povjerenstva za lijekove biraju “po ključu”, odnosno iz dva entiteta i distrikta Brčko i zagovaraju odluke koje se tamo donose.

Ravnatelj te agencije Aleksandar Zolak tako je u ožujku presudno utjecao da se na tržišu BiH dopusti plasman nekih od ruskih “biosličnih” lijekova iako su se tome oštro protivili članovi povjerenstva za lijekove iz Federacije BiH, upozoravajući kako oni nisu dovoljno ispitani pa stoga njihova uporaba nije dopuštna na tržištu Europske unije.

U pitanju su ruske “kopije” odnosno lijekovi koji imaju sličan učinak kao originalni biološki lijekovi ali nemaju identičnu kemijsku strukturu. Najveća im je prednost to što su oko 30 posto jeftiniji od originalnih lijekova.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Ministarstvo mladima: Odgovornim ponašanjem podižite svijest o “novom normalnom”

Published

on

Središnji državni ured za demografiju i mlade pozvao je u srijedu mlade, na njihov međunarodni dan, da odgovornim ponašanjem budu primjer i nositelji globalne incijative podizanja svijesti o “novom normalnom” i jačanju međugeneracijske solidarnosti i dijaloga.

Tema Međunarodnog dana mladih 2020. je “Angažiranje mladih za globalno djelovanje“ kojom se želi istaknuti načine na koje sudjelovanje mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini obogaćuje nacionalne i multilateralne institucije i procese.

Cilj je izvući pouke o tome na koji se način zastupljenost i djelovanje mladih u formalnoj institucionalnoj politici može značajno uvećati.

“Na Međunarodni dan mladih 2020. želimo naglasiti važnost aktivne participacije mladih. Lokalne, nacionalne i globalne institucije trebaju postati inkluzivnije i ojačati mlade za provođenje globalnih akcija i dostizanje njihovih ciljeva”, stoji u čestitki Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Pozvao je mlade da “u ovim izazovnim vremenima u kojima smo suočeni s pandemijom COVID-19, odgovornim ponašanjem budu primjer i nositelji globalne incijative podizanja svijesti o “novom normalnom” i jačanju međugeneracijske solidarnosti i dijaloga kako bi zaštitili svoje najbliže i osigurali svoju budućnost”.

Zahvaljuje svim mladima koji svojim znanjem, idejama i aktivnostima pridonose unaprjeđenju javnih politika za mlade te poboljšanju kvalitete života svih građana Hrvatske.

Vlada RH nastavit će, najavljuje Ured, provoditi aktivnosti koje otvaraju mogućnosti i bolje uvjete u ostvarivanju prava mladih, zadovoljavanju njihovih potreba te potiču aktivno sudjelovanje mladih u društvu na lokalnoj, državnoj, ali i europskoj razini.

Posebna pažnja posvećivat će se, dodaju, poticanju uključivanja mladih u stvaranje uvjeta za osobni razvoj i razvoj društva u cjelini, osiguravanjem sigurnijeg okruženja za rad, osobni napredak i podizanje obitelji.

U želji da okvir za kvalitetniji život mladih donose u suradnji s mladim ljudima i organizacijama mladih, Središnji državni ured za demografiju i mlade poziva mlade na aktivno uključivanje u unaprijeđene hrvatske politike za mlade, osobito kroz rad savjeta mladih na lokalnoj i regionalnoj razini te Savjeta za mlade Vlade, na nacionalnoj razini, ali i kroz aktivnosti udruga mladih i za mlade te drugih inicijativa.

Poručuje da svoja vrata otvara svim mladima koji svojim znanjem, iskustvom i inicijativama žele sudjelovati u stvaranju naše svakodnevnice i doprinijeti podizanju kvalitete života u Hrvatskoj.

“Sretan vam 12. kolovoza, Međunarodni dan mladih uz želju da glas mladih postane pokretač u našem društvu koji se čuje i poštuje”, stoji u čestitki.

Međunarodnim danom mladih, 12. kolovoza, proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1999. godine i od tada taj dan obilježava sva postignuća mladih i potiče njihovo još šire sudjelovanje u zajednici.

Ucitavanje vijesti

EU

Slovenski mediji upozoravaju na povećan unos zaraza iz Hrvatske

Published

on

Slovenija je u srijedu zabilježila 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a vodeći mediji tvrde da je većinom riječ o uvezenim slučajevima s ljetovanja, posebno iz Hrvatske gdje borave brojni slovenski turisti.

Elektronički mediji, portali i novine ocijenijuju epidemiološku sliku u Hrvatskoj zabrinjavajućom, uz bombastične naslove poput  “Turisti, oprez: u Hrvatskoj broj novooboljelih ponovo skočio do neba”, “Zaoštravanje mjera zbog zaraženih turista?”, “Nove zaraze na Krku gdje ljetuju Slovenci”.

Više od polovine jučerašnjim zaraza potvrđeno je kod ljudi koji su boravili na odmoru, većinom u Hrvatskoj, prenijela je Slovenska televizija, pozivajući se na nacionalni institut za javno zdravlje.

Infektologinja Mateja Logar izjavila je za Slovenski radio da je uvoz virusa iz inozemstva ponovo “problematična točka”  budući da su novozaraženi većinom mladi ljudi, pa infektolozi ne znaju s kime su sve bili u kontaktu i kako su se zarazili.

Stručnjaci često upozoravaju mlade da se u inozemstvu drže propisanih higijenskih  i epidemioloških mjera te da izbjegavaju masovna okupljanja, posebno noćne klubove i velike zabave.

Mediji prenose da bi nekontrolirano širenje virusa unosom iz inozemstva mogao biti problematičan s obzirom na početak školske godine u rujnu, jer se nastava ne bi mogla odvijati kako je planirano, a možda bi trebalo i zatvarati škole.

Hrvatska posljednjih dana bilježi porast broja novozaraženih, a zdravstvene vlasti kažu da se uglavnom radi o ljudima koji se vraćaju s godišnjih odmora i o mladima koji su bili na mjestima za zabavu.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno  5870 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 160 preminulo, a 5024 se oporavilo.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije