SABOR: Maras o sastanku Plenkovića i Bandića: “Ruka ruku koruptivnu mije”

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras nazvao je u srijedu razgovor premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića sastankom čelnika trgovačko koruptivne koalicije radi ostanka na vlasti, a ne interesa građana jer, kaže, “ruka ruku koruptivnu mije”. 

Maras je u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru rekao kako je Bandiću potrebna potpora za izglasavanje Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) kojim će ogromno gradsko prostornog bogatstvo doći u ruke privatnog kapitala,a za uzvrat će glasati za prijedlog državnog proračuna i premijeru Plenkoviću omogućiti da još godinu dana sjedi u premijerskoj fotelji.  

Maras je izrazio sumnju i u opravdanost državne kupnje gradskog udjela u tvrtki APIS za 280 milijuna kuna jer, kako je rekao, ona ionako radi 95 posto poslova za državu i taj bi se novac mogao bolje iskoristiti, a ne da ga Bandić troši kako želi. U vezi 8 gradskih projekata rekao je kako oni nisu u fazi izvedbe niti će biti dovršeni za mandata Plenkovića i Bandića. “Stoga građani moraju biti svjesni da se radi o  trgovačko koruptivnoj koaliciji sa žetončićima u glavnoj ulozi”, poručio je Maras prozvavši Kažimira Vardu iz Stranke rada i solidarnosti da je na SDP-ov račun ušao u Sabor i prebjegao Bandiću. 

Varda: Marasov istup je politikantski

Varda je pak Marasov istup ocijenio politikantskim naglasivši da je on osobno za borbu protiv korupcije svim zakonski dopuštenim sredstvima. Podsjetio je na Vladine projekte diljem Hrvatske među kojima i nedavno otvorenu brzu cestu u Krapinsko zagorskoj županiji do Zlatara u kojoj je župan iz SDP-a pa očekuje i da će SDP podržati prijedlog proračuna. Također je podsjetio kako je Vlada uspjela postići i dogovor o izmjeni trase za izgradnju autoceste u bosanskoj Posavini ne bi rušile obnovljene kuće hrvatskih povratnika.

Davor Vlaović (Klub HSS i Demokrati)  pozvao je Vladu na rješavanje problema štrajka prosvjetnih djelatnika koji traje već 17. dan, a za nastale probleme odgovornom označio ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, budući imaju najniže koeficijente i plaće. Također se osvrnuo i na štrajk radnika Đure Đakovića koji još nisu primili plaću za rujan.

Goran Aleksić zatražio je da Vrhovni sud odluči  jesu li ugovori o kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) ništetni. Podsjetio je na odluku Vrhovnog suda RH 2868/18, koji je zauzeo pravno stajalište kako potrošači imaju pravni interes za utvrđenje ništetnosti i nakon provedene konverzije te je jasno utvrdio kako niti ugovori niti ugovorne odredbe konverzijom nisu konvalidirale niti su se mogle konvalidirati.

Aleksić smatra kako bez obzira na ogledni postupak koji će biti, ili neće biti pokrenut, potrošači koji su konvertirali CHF kredite imaju pravo na obeštećenje, je nisu dobili preplaćene iznose kamata, tečaja, pripadajuće zatezne kamate na preplaćene iznose. Nisu dobili stvarno i zakonito stanje glavnice nakon konverzije pošto su glavnice ostale veće nego što bi bile kunske glavnice po početnome tečaju CHF u vrijeme ugovaranja svakoga pojedinog kredita, istaknuo je Aleksić.

Lovrinović: Plenković je opasan premijer

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) ustvrdio je  kako se nafta s hrvatskih nalazišta Janafovim naftovodom prevoze na preradu u Mađarsku te da se uništava još ono malo preostale hrvatske industrije. Također je ocijenio da je premijer Andrej Plenković opasan premijer te da ćemo posljedice njegovog djelovanja tek osjetiti u nadolazećim godinama.

Milorad Pupovac (klub SDSS-a)upozorio je na neriješen problem vodoopskrbe i opskrbe električnom energijom u ruralnim krajevima u kojima žive pripadnici srpske manjinske zajednice i Hrvati povratnici, bez elementarne komunalne infrastrukture. Upozorio je kako 145 naselja u cijelosti ili djelomično nemaju vode, navodeći primjer Civljana u kojima je izvor vode privatiziran, a okolna naselja nemaju vodu.  Upozorio je kako bi to moglo dovesti do gašenja tih naselja. Tužno je vidjeti okolna naselja Obrovca i Benkovca, rekao je Pupovac te pozvao Vladu i nadležno ministarstvo da izmjenom zakona omoguće restrukturiranje vodopskrbnih područja. Napomenuo je kako bi zahvaljujući Vladi problem sa električnom energijom na tim područjima trebao biti riješen do kraja iduće godine.