Povezite se

Politika

SABOR: Maras o sastanku Plenkovića i Bandića: “Ruka ruku koruptivnu mije”

Objavljeno

-

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras nazvao je u srijedu razgovor premijera Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića sastankom čelnika trgovačko koruptivne koalicije radi ostanka na vlasti, a ne interesa građana jer, kaže, “ruka ruku koruptivnu mije”. 

Maras je u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru rekao kako je Bandiću potrebna potpora za izglasavanje Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) kojim će ogromno gradsko prostornog bogatstvo doći u ruke privatnog kapitala,a za uzvrat će glasati za prijedlog državnog proračuna i premijeru Plenkoviću omogućiti da još godinu dana sjedi u premijerskoj fotelji.  

Maras je izrazio sumnju i u opravdanost državne kupnje gradskog udjela u tvrtki APIS za 280 milijuna kuna jer, kako je rekao, ona ionako radi 95 posto poslova za državu i taj bi se novac mogao bolje iskoristiti, a ne da ga Bandić troši kako želi. U vezi 8 gradskih projekata rekao je kako oni nisu u fazi izvedbe niti će biti dovršeni za mandata Plenkovića i Bandića. “Stoga građani moraju biti svjesni da se radi o  trgovačko koruptivnoj koaliciji sa žetončićima u glavnoj ulozi”, poručio je Maras prozvavši Kažimira Vardu iz Stranke rada i solidarnosti da je na SDP-ov račun ušao u Sabor i prebjegao Bandiću. 

Varda: Marasov istup je politikantski

Varda je pak Marasov istup ocijenio politikantskim naglasivši da je on osobno za borbu protiv korupcije svim zakonski dopuštenim sredstvima. Podsjetio je na Vladine projekte diljem Hrvatske među kojima i nedavno otvorenu brzu cestu u Krapinsko zagorskoj županiji do Zlatara u kojoj je župan iz SDP-a pa očekuje i da će SDP podržati prijedlog proračuna. Također je podsjetio kako je Vlada uspjela postići i dogovor o izmjeni trase za izgradnju autoceste u bosanskoj Posavini ne bi rušile obnovljene kuće hrvatskih povratnika.

Davor Vlaović (Klub HSS i Demokrati)  pozvao je Vladu na rješavanje problema štrajka prosvjetnih djelatnika koji traje već 17. dan, a za nastale probleme odgovornom označio ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, budući imaju najniže koeficijente i plaće. Također se osvrnuo i na štrajk radnika Đure Đakovića koji još nisu primili plaću za rujan.

Goran Aleksić zatražio je da Vrhovni sud odluči  jesu li ugovori o kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) ništetni. Podsjetio je na odluku Vrhovnog suda RH 2868/18, koji je zauzeo pravno stajalište kako potrošači imaju pravni interes za utvrđenje ništetnosti i nakon provedene konverzije te je jasno utvrdio kako niti ugovori niti ugovorne odredbe konverzijom nisu konvalidirale niti su se mogle konvalidirati.

Aleksić smatra kako bez obzira na ogledni postupak koji će biti, ili neće biti pokrenut, potrošači koji su konvertirali CHF kredite imaju pravo na obeštećenje, je nisu dobili preplaćene iznose kamata, tečaja, pripadajuće zatezne kamate na preplaćene iznose. Nisu dobili stvarno i zakonito stanje glavnice nakon konverzije pošto su glavnice ostale veće nego što bi bile kunske glavnice po početnome tečaju CHF u vrijeme ugovaranja svakoga pojedinog kredita, istaknuo je Aleksić.

Lovrinović: Plenković je opasan premijer

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) ustvrdio je  kako se nafta s hrvatskih nalazišta Janafovim naftovodom prevoze na preradu u Mađarsku te da se uništava još ono malo preostale hrvatske industrije. Također je ocijenio da je premijer Andrej Plenković opasan premijer te da ćemo posljedice njegovog djelovanja tek osjetiti u nadolazećim godinama.

Milorad Pupovac (klub SDSS-a)upozorio je na neriješen problem vodoopskrbe i opskrbe električnom energijom u ruralnim krajevima u kojima žive pripadnici srpske manjinske zajednice i Hrvati povratnici, bez elementarne komunalne infrastrukture. Upozorio je kako 145 naselja u cijelosti ili djelomično nemaju vode, navodeći primjer Civljana u kojima je izvor vode privatiziran, a okolna naselja nemaju vodu.  Upozorio je kako bi to moglo dovesti do gašenja tih naselja. Tužno je vidjeti okolna naselja Obrovca i Benkovca, rekao je Pupovac te pozvao Vladu i nadležno ministarstvo da izmjenom zakona omoguće restrukturiranje vodopskrbnih područja. Napomenuo je kako bi zahvaljujući Vladi problem sa električnom energijom na tim područjima trebao biti riješen do kraja iduće godine.

Politika

Malenica najavio izradu nove Strategije borbe protiv korupcije

Published

on

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u petak je, u povodu afere Janaf, ponovno istaknuo da je politika Vlade i HDZ-a stalna borba protiv korupcije te u tom pogledu najavio izradu nove Strategije borbe protiv korupcije do 2030. godine.

“HDZ se jasno odlučio za borbu protiv korupcije i u tom dijelu Ministarstvo pravosuđa ide u izmjene zakonodavnih propisa i izradu Strategije borbe protiv korupcije 2021.-2030.”, istaknuo je Malenica u Gospiću upitan koliko afera Janaf može naštetiti HDZ-u.

Postojeća Strategija suzbijanja korupcije 2015.-2020. istječe potkraj ove godine.

Malenica je najavio da je u planu  i dodatno ojačavanje provedbe zakona o zaštiti zviždača te ukidanje imuniteta članovima Vlade za koruptivna kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti.

“Tako da se tu jako vidi opredjeljenje HDZ-a i Vlade što se tiče borbe protiv korupcije”, poručio je Malenica.

Istragu u aferi Janaf Uskok je u petak proširio na HDZ-ova gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića nakon što im je Sabor ukinuo imunitet s obzirom da su obojica i saborski zastupnici.

 

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Uhićenja dokaz Vladine aktivne politike i nulte tolerancije na korupciju

Published

on

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da su uhićenja u “aferi Janaf” dokaz Vladine aktivne politike, koja ima nultu toleranciju na korupciju, bez obzira na ime i prezime, dužnost ili stranku.

“Politika ove Vlade, mene osobno i HDZ-a jest da naša neovisna pravosudna tijela, Državno odvjetništvo, USKOK, PNUSKOK i policija su neovisni, nepristrani, samostalni u svojem radu, nitko im ne govori što da rade ili ne rade. To je osnovno načelo našeg funkcioniranja”, rekao je novinarima Plenković nakon sastanka sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina.

Ne postoji “magična kutija”, DORH i policija trebaju raditi svoj posao

Važno je da svi razumiju da ne postoji nekakva “magična kutija” pomoću koje bi netko moga znati što netko drugi radi, kazao je Plenković poručujući kako je jedini način, ako postoji opravdana sumnja u koruptivne radnje, da DORH i policija rade svoj posao.

“Ovo je najbolji dokaz aktivne politike koja ima nultu toleranciju na korupciju. Bez obzira na ime i prezime, dužnost, i stranku. Nemate drugi način, ovo je jedini pravi način. A ovakvi slučajevi će djelovati preventivno, to je cijeli smisao. Nema nikad umora od borbe protiv korupcije, baš nikada”, naglasio je premijer.

Ako se u pravnom procesu dokaže da je netko kriv, očekujemo da odgovara, istaknuo je Plenković i ustvrdio da su, bez obzira na uhićenje HDZ-ova zastupnika Dražena Barišića, Vlada i parlamentarna većina stabilni.

Na pitanje kako je gradonačelnik Požege Darko Puljašić završio na izbornoj listi, a već je u siječnju imao optužnicu pa mu je jučer također skinut saborski imunitet, Plenković je ustvrdio kako to nije problem.

“To nije problem zato što sve što je vezano za njega nije vezano za njegov saborski mandat. Ovdje se skidao imunitet samo zato jer je postao saborski zastupnik. On se, koliko sam shvatio, veseli sudskom postupku pa da dokaže da to što mu se stavlja na teret nije točno”, rekao je.

Na pitanje trebaju li gradonačelnici podnijeti ostavku zbog optužnica Plenković je odgovorio da ne trebaju ako su tek optuženi.

“Ako im se dokaže ili ako ne mogu obnašati svoju funkciju, onda svakako za to postoje zamjenici, da grad funkcionira”, kazao je.

Elektrocentar Petek nije veliki donator HDZ-a

Plenković je pritom opovrgnuo tvrdnje da je Elektrocentar Petek, tvrtka povezana s jučerašnjim uhićenjima, bila veliki donator HDZ-a.

“Pa i nije baš, prvo nisam nikad ni čuo za tu firmu, koliko sam vidio u mandatu mene kao predsjednika HDZ-a oni su donirali prije četiri godine 10.000 kuna, a provjerio sam – gospodin nije niti član HDZ-a”, ustvrdio je.

Također je odbacio spekulacije da je uhićeni direktor Janafa Dragan Kovačević navodno trebao biti smijenjen sa svoje pozicije još prije godinu dana, rekavši kako se izmišljaju takve priče radi ucjenjivanja.

“Mi živimo u svijetu pabirčenja, šuškanja. Malo sam pratio, jer su mi dali određene linkove, da vidim koje sve nebuloze možete čuti od saborskih zastupnika, klubova, osobito Domovinskog pokreta i Mosta, dviju stranaka koje su išle na parlamentarne izbore da bi nakon njih imali ucjenjivački kapacitet, jer to je bio jedini domet njihovih programa i stavova”, kazao je Plenković.

Oni su se sada pretvorili u “frustrirane ucjenjivače koji smišljaju teorije da je premijer nešto znao, ili da mu je netko nešto rekao”, dodao je.

“Sve te stvari treba otkloniti, policija i DORH rade svoj posao neovisno, a usto ovakve stvari rade tajno. Ako je nešto tajno, onda to nije javno, onda za to ne zna nitko osim ljudi koji se time bave, pa ni predsjednik Vlade”, naglasio je Plenković.

Sagledat će situaciju oko smjene Kovačevića

Na pitanje hoće li smijeniti optuženog Kovačevića odgovorio je kako će sagledati cijelu situaciju jer Janaf kotira na burzi, a država nije jedini vlasnik.

Na upit postoji li način ili sistem kontrole za ljude koji će zasjesti na rukovodeće pozicije ustvrdio je kako tako nešto ne postoji. “Nemate nikakvog načina da ovako nešto uočite, to je jednostavno nemoguće”, rekao je.

Što se tiče curenja informacija tijekom jučerašnjih uhićenja, Plenković kaže da treba utvrditi odakle izlaze informacije u ovakvim postupcima.

“Postoje tri mogućnosti – policija, DORH ili sud. Pa neka odgovore, bilo bi to u interesu i njihovog kredibiliteta”, poručio je premijer.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Bačić: Barišić stavlja mandat u mirovanje, saborska većina nije ugrožena

Published

on

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u četvrtak kako je HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić u poslijepodnevnim satima stavio svoj mandat u mirovanje, a poručio je i kako saborska većina nije ugrožena.

“Sukladno najavi koju je danas dao medijima gospodin Dražen Barišić da je vladajuća većina, unatoč procesu koji se protiv njega vodi, neupitna, on je u poslijepodnevnim satima stavio svoj mandat u mirovanje kao saborski zastupnik, nakon čega će nadležna tijela stranke, prije svega Predsjedništvo HDZ-a vrlo brzo Hrvatskom saboru uputiti zamjenika gospodina Barišića”, rekao je Bačić za RTL.

Naime, saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo dalo je ranije danas odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora za zastupnike Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP) koji se dovode u vezu s aferom Janaf.

Na pitanje zna li se već tko će biti Barišićev nasljednik u Saboru, Bačić je reko da će to biti netko od preostalih kandidata na listi u VI izbornoj jedinici. “O tome će odluku donijeti Predsjedništvo HDZ-a. Time je vladajuća većina stabilna i neupitna, Vlada ima punu potporu u Hrvatskom saboru i nastavit ćemo se boriti protiv kriminala i korupcije i svega što smo u našem izbornom programu najavili”, poručio je šef Kluba HDZ-a.

“Sutra je glasovanje gdje ćemo trojici zastupnika protiv kojih je Državno odvjetništvo pokrenulo postupak skidanja imuniteta glasovati. Kao što vidite svi će klubovi takvu odluku i prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva podržati, a već prilikom idućeg prvog glasovanja u Hrvatskom saboru će novoizabrani zastupnik položiti prisegu i započeti s radom.

Bačić se referirao i na slučaj gradonačelnika Požege Darka Puljašića kojem je također skinut imunitet, ali se on ne dovodi u vezu s aferom Janaf nego je zahtjev za skidanje imuniteta uputio slavonsko-brodski Županijski sud zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018. zbog sumnji u krivotvorenje poslovne isprave i subvencijske prijevare.

“Skidanje imuniteta gospodinu Puljašiću nije povezano s današnjim istragama i radnjama  koje provodi Državno odvjetništvo. Gospodin Puljašić je izabrani gradonačelnik Požege i mi smo znali da je protiv njega istraga otvorena, međutim nije bila podignuta optužnica. Njega je njegova matična nadležna teritorijana županijska organizacija predložila za kandidata u Sabor”, rekao je Bačić.

Napomenuo je i kao se vodi presumpcijom nevinosti, a poručio je i kako kazneno djelo, korupcija i kriminal nisu stranački obojana, ona se veže uz pojedinca. Nikoga ne optužujem od kolega, ali želim reći da kazneno djelo ima ime i prezime. Bilo kakvo kazneno djelo da se dogodi, a da ga je počinio netko iz HDZ-a, odbijam da ima ikakve veze s HDZ-om ili drugom političkom strankom. Vidite da su neki iz SDP-a i HNS-a, možda i neke druge stranke. Ne bih generalizirao već vezao djelo uz osobu imenom i prezimenom.”

Jandroković: Glasovanje u sutra u 10 sati

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u Koprivnici glasanje u Saboru o skidanju imuniteta HDZ-ovim zastupnicima Draženu Barišiću i Darku Puljišiću, te SDP-ovom zastupniku Vinku Grgiću za petak u 10 sati.

“Mandatno-imunitetno povjerenstvo održalo je sjednicu i jednoglasno su donesene odluke o skidanju imuniteta zastupnicima za koje je to zatražio DORH. Hrvatski sabor sutra će o tome glasovati  u 10 sati. Parlamentarna većina ostaje 76 zastupnika”, rekao je Jandroković u Koprivnici gdje je sudjelovao na  dodjeli nagrada “Zlata vrijedan” za najbolje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj u 2020. godini.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije