Sabor: Kamo odlaze državne potpore?

Izvor: Nacionalno

U raspravi o godišnjem izvješću o državnim potporama za 2016. godinu oporbeni saborski zastupnici upitali su kamo odlaze državne potpore budući da one nikada nisu bile veće, a stanje u poljoprivredi, ribarstvu i brodogradnji nikada nije bilo gore.

Iako su poduprli izvješće za 2016., oporbeni zastupnici upozorili su na namjensko trošenje državnih potpora, na što, tvrde, upućuju i revizorska izvješća, te na njihovo krivo usmjeravanje.

“Dali smo ogromne novce za brodogradnju, a brodovi se nisu gradili”, rekao je Miro Bulj (Klub Mosta) posebno ističući Brodosplit koji je, kako je rekao, dobio 1,5 milijarda kuna potpora, a nigdje brodova.

Slično je, dodao je, u poljoprivredi i ribarstvu, kojima rastu potpore, a stanje nikada nije bilo gore.

Branimir Bunjac (Klub Živog zida i SNAGA-e) rekao je da državne potpore same po sebi nisu problem, ističući da država treba sudjelovati u gospodarskim aktivnostima, ali je problem što se ne troše namjenski.

Ustvrdio je kako je u slučaju Brodosplita učinjeno kazneno djelo subvencijske prevare te je prozvao Milanovićevu, Oreškovićevu i Plenkovićevu Vladu što su, kako je rekao, to dopustile i tako oštetile državni proračun za golem novac.

Vesna Pusić (GLAS i HSU) smatra da bi se državne potpore trebale više usmjeravati u budućnost, a ne na “krpanje rupa u sadašnjosti”.

“Potpore bi trebale biti investiranje u pitanja budućnosti, to su istraživanje, razvoj i inovacije, to je usavršavanje i obrazovanje, to je kultura i razvoj širokopojasnih mreža”, rekla je. U ta područja ukupno se na godinu subvencionira 148 milijuna kuna, i to treba dramatično mijenjati, istaknula je. Napomenula je da brodogradnja, iako je veliki, nije i najveći potrošač subvencije – to je radiotelevizijsko emitiranje s 1,2 milijarde kuna subvencija na godinu.

Marijana Balić (Klub HDZ-a) istaknula je pozitivno kretanje udjela horizontalnih potpora, dodajući kako vjeruje da će se takav trend nastaviti još izraženije te da će dodjela potpora biti što učinkovitija.

U 2016. dodijeljeno je ukupno 11,4 milijarde kuna potpora u dva osnovna područja – poljoprivredi i ribarstvu te industriji i uslugama, što je 15,6 posto više nego 2015. godine, izvijestio je ministar financija Zdravko Marić.

Potpore sektoru industrije i usluga iznosile su 6,47 milijarda kuna, a sektoru poljoprivrede i ribarstva 4,9 milijarda kuna. U ukupnim potporama industriji i uslugama sektorske potpore imale su udio od 50,7 posto, a na horizontalne potpore odnosio se udio od 49,3 posto, rekao je ministar Marić.

Zastupnici su raspravili i prijedlog dopuna Zakona o doprinosima nezavisnog zastupnika Miranda Mrsića, koji Vlada ne prihvaća, a kojim se predlaže uvećana stopa doprinosa od 3,4 posto u slučaju sklapanja ugovora na određeno vrijeme radi poticanja poslodavaca da prilikom zapošljavanja sklapaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme. Za rad na neodređeno vrijeme stopa doprinosa ostala bi nepromijenjena od 1,7 posto.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava poručuju da rade na dugoročnijem zakonskom rješenju kojim će cjelovito riješiti sva otvorena pitanja radno-pravnih odnosa te pitanja poticanja poslodavaca na sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

Hrvatski sabor nastavlja rad u petak.