Sabor jednoglasno podržao rast plaća sudaca

Hrvatski sabor u srijedu je jednoglasno izmijenio Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika kojima im se povećavaju plaće.

Izmjenama osnovica se povećava sa 625,20 eura na 706,50 eura bruto, a koeficijent za izračun plaća sudaca prvostupanjskih sudova (općinski, trgovački i upravni sudovi) povećava se s 3,54 na 4,21.

Uvodi se i obveza ažuriranja popisa pravosudnih dužnosnika, a visina iznosa naknada za odvojeni život propisuje se u eurima. Procijenjeni trošak provedbe zakona za pet mjeseci ove godine ukupno iznosi 9,6 milijuna eura, a za iduću te 2025. godinu iznosit će 23,2 milijuna eura godišnje.

Jednoglasno je izglasana i Deklaracija o priznavanju Gladomora (Holodomora) 1932.-1933. godine genocidom nad ukrajinskim narodom.

Glasanje o Deklaraciji pratio je sa saborske galerije veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilič.

Deklaracijom Hrvatski sabor priznaje Holodomor kao zločin nad ukrajinskim narodom, zbog prisilno izazvane gladi koju je smišljeno i organizirano proveo komunistički staljinistički režim u Ukrajini u razdoblju 1932-1933. godine.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković podsjetio je da je danas također Dan Ustava Ukrajine čestitajući Ukrajincima taj praznik.

Sabor je većinom glasova izglasao Zakon o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora. Centar će biti neprofitna ustanova koju osniva Republika Hrvatska, a osnivačka prava će obavljati Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). Djelovanje Centra financirat će se, između ostalog, članarinama, vlastitim prihodima, sredstvima iz EU fondova. U 2023. za rad Centra potrebno je 331.807 eura.

Centar će, uz hrvatske predstavnike, činiti predstavnici stranih sigurnosno-obavještajnih i drugih odgovarajućih službi te međunarodnih institucija koji će mu pristupati potpisivanjem Memoranduma o suradnji.

Prihvaćeno je i izvješće saborskog Odbora za predstavke i pritužbe za 2022., te nekoliko izvješća Državnog ureda za reviziju. Nekoliko zakonskih prijedloga poslano je u drugo saborsko čitanje.

Prijedlog Katarine Peović (RF) da se izmjeni Zakon o radu kako bi se bolje uredio rad radnika na digitalnim platformama, odnosno maknula odredba o agregatorima iz platformskog rada, nije dobio potporu saborske većine.

Peović je uoči glasovanja o svom prijedlogu pozvala oporbu da izađe iz sabornice što je dio s lijevog političkog spektra i učinio.

Kazala je da je odbijanje njezina prijedloga „potvrda suvremenog robovlasništva” i da je hrvatska Vlada jedina u Europi koja je omogućila digitalnim platformama da se u potpunosti riješi bilo kakve odgovornosti.