Sabor izmijenio Zakon o nabavi i posjedovanju oružja

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, donio novi Zakon o Hrvatskoj matici iseljenika, a u drugo čitanje poslao desetak zakona.

Mijenjajući Zakon o nabavi i posjedovanju oružja, Sabor je promijenio odredbu iz prijedloga zakona koja je obvezivala vlasnike oružja da nakon navršenih 70 godina obavljaju zdravstveni pregled svakih pet godina.

Nakon dodatnog razmatranja amandmana Kluba zastupnika BM 365 predlaže se ukidanje te obveze, objasnio je državni tajnik MUP-a Žarko Katić. Taj je Klub, naime, tražio da se iz prijedloga briše članak o dobnoj granici, objašnjavajući da dob ne određuje prikladnost za nošenje oružja.

U zakon je u konačnici ušla odredba da osoba koja želi nabaviti oružje mora kod podnošenja zahtjeva dati pisanu suglasnost da njezin liječnik primarne zdravstvene zaštite, kao i svaki drugi liječnik koji ima saznanja o promjeni njezinog zdravstvenog stanja koja utječe na sposobnost za posjedovanje oružja, o tome izvješćuje nadležnu policijsku upravu ili postaju.

“Tako će se osobi odmah dati do znanja da će se povjeravati njeno zdravstveno stanje, tako da će njen izabrani liječnik obavješćivati o toj promjeni, a i policijska uprava ili postaja će u slučaju određenih sumnji moći od liječnika zatražiti podatke o zdravstvenom stanju vlasnika oružja”, rekao je Katić.

Većinom glasova Sabor je izmijenio Zakon o zaštiti na radu, slijedom čega se učestalost održavanja sjednica Odbora za zaštitu na radu smanjuje s najmanje jedanput u tri mjeseca na najmanje jednom u šest mjeseci, što je obveza za poslodavce koji zapošljavaju više od 50 radnika.

Smanjuje se broj osposobljenih radnika za pružanje prve pomoći u odnosu na ukupan broj radnika, do sada je to bio jedan osposobljeni radnik na 20, a sada jedan na 50 radnika.

Sabor je jednoglasno donio Zakon o Hrvatskoj matici iseljenika, a u drugo je čitanje poslao desetak zakonskih prijedloga, među njima one o poljoprivredi, o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, o vinu, o ‘zviždačima’, o žigu, o knjižnicama itd.

Prihvatio je Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za prošlu godinu.